Når arkitektur er debatskabende
Fem studerende designer hjørne af Roskilde Festival, med udgangspunkt i asylansøgere. Måske bliver du lukket ind, måske ikke
Den store installation med titlen Open Borders er vinderprojekt i designkonkurrencen Build What Here, der afholdes som et samarbejde mellem Dansk Arkitektur Center (DAC) og Roskilde Festival. Bag vinderprojektet står fem studerende fra Aalborg, der med deres visuelt og stærkt symbolladede projekt skal få festivalgæsterne til at tage stilling til unge asylansøgeres forhold i Norden.
I det hjørne af Roskilde Festival 2012, der hedder Poor City, vil en lang væg lavet af hundrede vis af døre slynge sig igennem landskabet. Væggen er en hindring mellem to grænseområder. Nogle af dørene er åbne, mens andre står på klem eller er aflåst. Du kan banke på eller ringe på dørklokken; Måske bliver du lukket ind på den anden side men kun måske. Værket Open Borders manifesterer Roskilde Festivals fokus på asylansøgeres forhold i Norden. Samtidig fremmer det møder og interaktioner festivalgæsterne imellem.
Debatskabende
Juryen valgte enstemmigt projektet Open Borders som vinder:
- På en umiddelbar måde fortæller installationen historien om asylansøgeres muligheder, usikkerhed og begrænsninger. Vinderprojektet demonstrerer, hvordan arkitektur kan være debatskabende, lød det fra juryen.
- I årets konkurrence er der lagt fokus på at udforske, hvordan midlertidig arkitektur kan være involverende både i forhold til livet i selve festivalbyen og i forhold til de store vedkommende spørgsmål; vores ansvar for andre mennesker eksemplificeret i asylspørgsmålet. Vinderprojektet formår at gøre det på en original, kreativ og konkret symbolsk måde, der passer godt til Roskilde Festivalens ånd, siger Kent Martinussen, adm. direktør i DAC.
Juryen fremhæver også især vinderprojektets simple hovedgreb døren som et stærkt element, der referer til det at være på den ene eller den anden side af noget indenfor eller udenfor.
- For tusindvis af asylansøgere, der kommer til Skandinavien, ligger der udfordringer forude, som skal overvindes. Er der bag døren en billet hjem til den ulykke man kom fra, et nyt liv eller måske en overraskelse man overhovedet ikke havde forestillet sig. Fortællemæssigt har vinderprojektet en rigtig stærk symbolsk værdi i forhold til asylansøgeres situation, siger Anders Ladekarl, Generalsekretær hos Røde Kors og medlem af juryen.
89 forslag
Der har været massiv interesse for konkurrencen.
I alt er der kommet 89 både forskellige og inspirerende forslag til, hvordan du ved hjælp af midlertidig arkitektur kan involvere festivalgæsterne i en fortælling om unge asylansøgeres forhold i Norden. Deltagerne er designere, arkitekter og kreative hoveder fra hele verden.
- Vi har brugt vores egne erfaringer fra Roskilde Festivalen omkring, hvordan festivalgæsterne tager installationer til sig, overtager dem og gør dem til deres egne. Vi er overlykkelige for at juryen har kunnet se potentialet i vores projekt og vi er rigtig spændte på det samarbejde, der nu venter med festivalen", fortæller Andreas Møller Nielsen en af de fem personer, der udgør vindergruppen Tegn og Gæt Aalborg.
Vinderholdet består i øvrigt af Mikkel Møltoft Jensen, Louise Færch Gjerulff, Kasper Johannessen og Karin Sanfridson. De læser alle på uddannelsen Arkitektur & Design ved Aalborg Universitet.