Studerende tænker grønt i Horsens
En gruppe studerende i Horsens udvikler koncepthuset - éBRICK, der er et bud på fremtidens hus, et nul energi-hus. Huset deltager i den internationale konkurrence Solar Decathlon i Frankrig i juni
Men det må ikke producere mere energi, end det bruger. Samtidig skal det være bæredygtigt, og derfor er et af design-koncepterne en vugge til vugge-tilgang.
Møblerne fra en af sponsorerne, Højers Møbler A/S, kan således skilles ad og genbruges 100 procent.
Huset skal deltage i en international konkurrence i Frankrig, hvor den tilladte størrelse lyder på 65 kvm.
- Vi ender så på kun omkring 46 kvm til reel beboelse. Det giver god mening i forhold til det bæredygtige perspektiv. For hvis man kan bo på mindre plads, reduceres energien til opvarmning osv. For at udnytte pladsen har vi designet et dynamisk og fleksibelt rum i samarbejde med blandt andet sponsoren Smartseng, der har leveret en fleksibel og pladsbesparende seng. Den kan foldes sammen og blive en del af en reol. Sengen og skydedøre giver os mulighed for at pakke soveværelset væk om dagen og i stedet få en stor stue. Om aften lukker vi dørene, folder sengen ud og dermed opstår et soveværelse, fortæller Anna Rancane, som er arkitekt-koordinator på Via-holdet.
Sol er energikilde
Hun forklarer, at husets primære energikilde er solen, og derfor arbejdes der med solceller og solpaneler, men flere andre teknologier er også i spil for at gøre huset selvforsynende og mere bæredygtigt.
For eksempel opsamles og renses regnvand, inden det bruges til toiletskyl og til vanding i drivhuset.
En teknologi, der har været på tale, er Phase-change materiale, der skulle bruges til at akkumulere solenergi til at opvarme huset om aftenen og natten, men desværre har det vist sig meget vanskeligt at finde en sponsor.
Danner en solby
Udviklingsarbejdet sker som led i den internationale konkurrence for universiteter, Solar Decathlon 2014, der foregår nær Paris.
Konkurrencen, der tæller universitetsstuderende fra hele verden, går i grove træk ud på, at de i teams skal designe og bygge et hus, hvor energiforbrug og bæredygtighed er i fokus. Gruppen i Horsens samarbejder med en gruppe studerende på Universitat Jaume 1. i Castellón nær Barcelona.
De mange studerendes bud på fremtidens boliger vil i juni i år danne en hel solby ved siden af slottet Versailles i Paris, hvor solkongen Ludvig den 14. residerede i 1700-tallet.
Solbyen vil bestå i to uger og ventes at få besøg af mange turister, arkitekter, designere og erhvervsfolk inden for byggebranchen. Udstillingen vil være åben for offentligheden i de 14 dage, konkurrencen løber.
Under udstillingen bliver hvert hus bedømt på 10 parametre af en dommerkomité, heriblandt energi-balancen, men et mindst lige så afgørende parameter er den økonomiske del af huset. Prismæssigt skal det kunne konkurrere på det frie husmarked.
- Det ændrer ikke noget på den måde, vi har indrettet vores samfund på, hvis vi designer et hus proppet med den nyeste teknologi, og omkostninger bliver for høje for potentielle købere, siger pressekoordinator René Rasmussen, som læser til eksportingeniør i Horsens, og fortsætter:
- For os går projektet også ud på at indrette huset med møbler, gulve, hårde hvidevarer og andet inventar så miljørigtig som muligt. Det nytter jo ikke noget, at husets energikilde er grøn, hvis inventaret er produceret på konventionel vis. Samtidig skal husets elektriske applikationer have et lavt energiforbrug.
Blandet gruppe
René Rasmussens gruppe på Via University College er sammensat af bygningsingeniører, bygningskonstruktører, arkitekter, marketingstuderende og eksportingeniører, som er studerende fra Spanien, Italien, Rumænien, Island og Danmark.
Da det er et non-budget drevet projekt, kan det kun realiseres i kraft af virksomheder, der træder til som sponsorer ved at hjælpe med materialer og økonomisk bistand.
- De får til gengæld en god og international markedsføring i Versailles, hvor de kan brande sig som sociale og miljøbevidste virksomheder. Vi er på rette vej, men vi mangler fortsat sponsorer til blandt andet gulv, hårde hvidevarer med lavt energiforbrug og ikke-bærende ydervægge, fortælle René Rasmussen.
Grøn tilgang
Et godt eksempel på en win-win-situation mellem Via-projektet og en sponsor er samarbejdet med møbelproducenten Højer Møbler i Vodskov, som har øget fokus på det franske marked.
Højer Møbler producerer møbler med en meget grøn tilgang til produktionen, hvilket matcher parameteret bæredygtighed.
Samarbejdet med de spanske studerende foregår interaktivt, og det kræver ekstra præcision og koordinering.
- Men det er en god læringsproces i globalt samarbejde, som vi hele tiden bliver en større del af i en stadig mere globaliseret verden. Når man samarbejder på kryds og tværs af forskellige kulturer, kompliceres arbejdsprocessen, hvis man ikke er forberedt på de kulturelle forskelligheder, fremhæver René Rasmussen og Yoanna Ruseva, som er teamleder på Via-holdet.
- Samarbejdet med virksomhederne er en rigtig god mulighed for at få noget praktisk erfaring med tingene, og man opdager hurtigt, at de teoretiske, akademiske tanker nogle gange bare ikke hænger sammen med virkeligheden i praksis, erkender René Rasmussen.