Murstenssag til doms
Jyske murermestre slæber teglværk i retten for smuldrende mursten
Dansk Byggeris murersektion har via medlemsvirksomheder konstateret, at murstenen Heimdal, som takket være en imprægneret overflade ellers skulle være bedre til at holde fugten ude, er begyndt at give problemer blot få år efter opmuringen. Problemerne viser sig ved misfarvninger og afskalninger på stenene.
Det anslås, at stenen er brugt til mellem 200 og 250 nybyggede huse fra 2006 og frem og udelukkende i Jylland.
Egernsund Tegl afviser, at der er massive problemer med tagstenen, men har dog trukket Heimdal stenen ud af markedet, og erkender at der er fundet afskalninger i et fåtal af sagerne, og at i alt 26 sager er på vej til retssystemet.
Salte krystalliserer
Dansk Byggeri har involveret sig i en række konkrete klager af principiel karakter og registreret de væsentligste forhold i hver enkelt sag, herunder opførelsestidspunktet, den anvendte opmuringsmørtel, afhjælpningsforsøg, samt typen af dokumentation, for eksempel syns- og skønserklæringer eller laboratorierapporter alt sammen for at få en teknisk og juridisk afklaring.
Imprægneringens formål skulle være at modvirke opfugtning, men giver ifølge advokat Poul Brincker, juridisk afdeling i Dansk Byggeri en række utilsigtede belastninger af mørtelfugen og afskalninger på stenene som følge af, at saltene, der er opløst af væde, krystalliserer. Han mener, at Egernsund tegl må betale for at få de berørte huse ommuret.
En udbedringsudgift skønnes typisk at kunne beløbe sig til mellem 400.000 og op til en million kroner, så det er ikke småpenge, der strides om.
Egernsund Tegl mener, at det er entreprenørernes og murermestrenes brug af mørtel, der har forårsaget problemerne. I en pressemeddelelse fra teglværket hedder det blandt andet:
De omhandlede afskalninger relaterer sig til perioden 2006 2010. Fra de første afskalninger blev konstateret, har Egernsund Tegl taget kontakt til et større repræsentativt udvalg af ejendomsejere, hvori Heimdal har været anvendt og kun fundet få steder, hvor problemet med afskalninger har vist sig. Herudover er der modtaget få reklamationer direkte fra husejere. Der er i alt 26 sager.
Sagerne har været gennemgået blandt andet ved syn og skøn og tekniske undersøgelser i øvrigt, og det er konstateret, at der ikke er fejl ved de pågældende mursten, og at stenenes styrke er intakt.
Derimod er der konstateret fejl ved fugerne og anvendelse af en forkert mørtel. Samtidig tyder undersøgelserne på, at murstenene har været håndteret forkert i forbindelse med opmuringen. Herudover kan stenene være anbragt forkert på byggepladsen, for eksempel utildækkede med indtrængende regnvand til følge. Nogle af de verserende sager er indbragt for retten, hvor såvel Egernsund Tegl som murermestre er sagsøgte, og der er ikke ved afholdt syn og skøn konstateret fejl, ifølge pressemeddelelsen.
Forkert mørtelprodukt
Til P4 Syd siger virksomhedens adm. direktør Bjarne Sjørring, at problemerne bunder i forkert håndtering på byggepladserne:
- Det er vores ansvar, at den vare, vi leverer, er i orden. Men vi kan ikke følge stenen helt til den bliver muret i ude ved en slutkunde. Der er det slutkundens murer eller entreprenør, der har et ansvar og en forpligtelse til at sætte sig ind i, om det produkt de står med, skal håndteres på anden vis, siger han og tilføjer, at Egernsund tegl igennem flere år har gjort opmærksom på, at der skulle bruges såkaldt funktionsmørtel og ikke vådmørtel til Heimdal-stenene. Det er dog først i 2010 - altså fire år efter at Heimdal stenen kom på markedet, at brugen af funktionsmørtel står som et krav i vejledningen fra Egernsund Tegl.
- Dette krav kommer først i 2010, fordi det på det tidspunkt kommer til vores kendskab, at hvis man bruger en funktionsmørtel, så ser det ud til, at så undgår vi at få de situationer, der bliver reklameret over. Og lige så snart den viden kommer til vores kendskab, så har vi anvendt den og kommunikeret den, siger Bjarne Sjørring og afviser, at det er teglværkets ansvar, hvis der er blevet brugt en anden form for mørtel før den tid, fordi det, som han udtrykker det, er murermesterens eller entreprenørens ansvar at sætte sig ind, hvordan produktet håndteres korrekt.
De første retsafgørelser forventes i anden halvdel af 2012 og vil endeligt placere ansvaret for afskalningerne.