Bred aftale giver mulighed for flere praktikpladser
For at sikre flere praktikpladser, skal der fremover kunne stilles krav om, at mindst 12 procent af de beskæftigede i projekter støttet af Landsbyggefonden er lærlinge
Muligheden er et supplement til de frivillige lokale partnerskabsaftaler, som indtil nu har sikret lærlinge i de mange renoveringsprojekter. Men nu vil aftaleparterne også etablere lovhjemmel, så det fremover kan stilles som krav. Den del af aftalen er indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten og således uden om De Konservative, som ellers er med i boligforliget.
Begge veje
Aftaleparterne anser boligorganisationerne som en vigtig spiller i indsatsen for at skaffe uddannelses- og praktikpladser og opfordrer derfor til, at der indgås flere lokale partnerskabsaftaler mellem boligorganisationer og entreprenører om etablering af yderligere uddannelses- og praktikpladser, således at flere unge kan gennemføre deres uddannelse og sikre kvalificeret arbejdskraft.
Det er derfor vigtigt, at man fremover med loven i hånd kan stille krav til entreprenørerne om praktik og lærlingepladser i renoveringerne, mener Enhedslisten boligordfører, Lars Dohn.
- Nu er det ikke så hensigtsmæssigt at stille ufravigelige krav, men vi mødte op til forhandlingerne med det her højt på dagsordenen. Det viste sig dog, at det blev den sejeste del at forhandle på plads, da De Konservative var meget skeptiske og ministeren (by, bolig og landdistriktsminister Carsten Hansen (S), red.) gerne ville have en bred aftale. Jeg er derfor glad for den løsning, vi er nået frem til. Vi kan som samfund ikke tillade, at der mangler lærepladser, siger han.
12 procent lærlinge
Aftaleparterne er desuden blevet enige om, at mindst 12 procent af de beskæftigede ved renovering og nybyggeri, som støttes af Landsbyggefonden, skal være lærlinge i praktik.
Den procentsats mener afdelingschef i Dansk Byggeri, Louise Pihl, er meget høj.
- Det kræver en stor indsats at nå det mål. Vi kunne godt bakke op, hvis man lagde op til, at man nåede målet gennem frivillige partnerskabsaftaler, men det går lidt to veje - man vil have både i pose og sæk. Man vil både have de frivillige aftaler og samtidig have mulighed for sociale klausuler, siger hun.
Hun understeger at BL allerede har en partnerskabsaftale med Dansk Byggeri, men at de samtidig har argumenteret for, at det ikke er en del af deres formålsparagraf at uddanne lærlinge.
- Det er det, man nu forsøger at skabe hjemmel til. Vi havde hellere set, at man havde holdt sig til partnerskabsaftalerne. Ved at stille sociale klausuler, bliver det mindre attraktivt for virksomhederne frivilligt at skabe plads til lærlinge, og så bliver det sværere at nå målet, siger hun.