23948sdkhjf

Minister afviser stilladsbranchen

Beskæftigelsesministeren kommer med et klart nej, når det gælder stilladsbranchens ønske om at få udskudt håndhævelsen af kravet om fuld sikring i højden
Over for Folketingets beskæftigelsesudvalg afviser beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) nu stilladsbranchens ønske om at få udskudt håndhævelsen af kravet om fuld sikring i højden.

Beslutningen skaber forundring blandt aktørerne i branchen.

- Der bliver ikke lyttet til det, vi siger. Det hele sker hen over hovedet på os. Vores argumenter bliver ikke hørt, siger Kurt Bo Jensen, formand for Stilladssektionen under Dansk Byggeri og fortsætter:

- Vi bliver ikke set og værdsat som ligeværdige borgere.

Mangler materiel

Efter stilladsbranchens mening findes der ikke i tilstrækkelig grad det nødvendige materiel, der tager hensyn til såvel fuld sikring som ansvar for at undgå nedslidning.

De mener, at brugen af for eksempel opskydelige rækværk generelt er for nedslidende, og de har derfor gennem et foretræde for Beskæftigelsesudvalget tilbage i november peget på behovet for en overgangsordning, indtil de europæiske leverandører er klar med andre ikke-nedslidende løsninger.

Flere af udvalgsmedlemmerne var umiddelbart efter stilladsbranchens foretræde indstillet på, at indføre en sådan ordning.

- Det kunne være en løsning, at vi indfører en overgangsordning, indtil resten af EU-landene tager sig sammen og implementerer reglerne i deres lovgivning, sagde beskæftigelsesudvalgsmedlem Peter Juel Jensen (V) blandt andet til Licitationen - Byggeriets Dagblad tilbage i november.

Sammen med de øvrige udvalgsmedlemmer sendte han - gennem to udvalgsspørgsmål - derfor bolden videre til beskæftigelsesministeren, som nu har valgt ikke at gribe den.

Henrik Dam Kristensen henviser i stedet til, at han henholder sig Arbejdstilsynets oplysninger, som blandt andet går på, at der ikke sker en yderligere belastning ved brug af de opskydelige rækværker, og at det samlet set vurderes, at der allerede i dag findes brugbare metoder til at understøtte den fulde sikring.

På den baggrund vurderes det ikke at være nødvendigt med en udskydelse.

Skarp kritik

Netop ministerens videreførelse af Arbejdstilsynets oplysninger bliver skarpt kritiseret af både Stillandssektionens formand og formanden for Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920.

- Jeg oplever ikke, at ministeren svarer. Det her er kun et svar fra Arbejdstilsynet, så vi står, hvor vi stod før foretrædet, siger John Jakobsen, mens Kurt Bo Jensen yderligere kritiserer.

- Det her er et svar fra nogle tilsynsførende, der ikke har arbejdet direkte med stilladser og uddannet sig inden for branchen. Ved de overhovedet, hvad de taler om, spørger han og fortsætter:

- Hvis det her handlede om en problemstilling inden for lægevidenskaben, så er der jo ingen tvivl om, at man ville spørge en læge til råds og ikke for eksempel en elektriker.

Kurt Bo Jensen peger på, at han gerne vil vide, hvor han kan finde det “påståede materiel", og at udvalgsmedlemmerne bør overveje at prøve livet af som stilladsarbejder.

- Jeg kunne godt tænke mig at invitere hele beskæftigelsesudvalget og ministeren ud, så de kan føle på egen krop, hvordan det er at arbejde med de opskydelige gelændere, siger han.

John Jakobsen roser de arbejdsgivere i branchen, der har forsøgt sig med udvikling af nyt materiel, men understreger samtidigt, at det først virkelig batter noget for branchen, når innovationen kommer op i større skala.

- Fra vores side vil vi derfor fortsat bakke op om de små arbejdsgivere, og så vil vi gå på leverandørerne, siger han og understreger, at man vil forsøge at samle dokumentation mod Arbejdstilsynets oplysninger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141