AT har haft fem politisager mod Pihl
Siden 2010 har der været fem alvorlige arbejdsmiljøsager med alvorlige følger for de ramte. Pihl henviser til, at der er tale om underentreprenører i fire af de fem sager
Det fremgår af et svar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.
Den første sag handler om opsætning af betonelementer af indlejet arbejdskraft.
- Et betonelement på knapt et ton var efter opsætning ikke sikret mod nedstyrtning, hvilket var en medvirkende årsag til, at betonelementet faldt/gled ned og fastklemte en indlejet ansat med alvorlig skade på liv og helbred til følge, idet han brækkede hoften tre steder, oplyser ministeren.
Nedstyrtning
I en anden sag blev en medarbejder ramt af en støbeplade, da et forskallingstårn væltede. Medarbejderen fik en mindre hjerneblødning. Sagen er fortsat under behandling.
I de to førstnævnte sager var der tale om "indlejet arbejdskraft". I en tredje sag beskadigede en ansat tommelfingeren og fik skåret et stykke af pegefingeren i en rundsav, og i en fjerde sag faldt en medarbejder ned i en skakt og pådrog sig så alvorlige skader, at vedkommende senere afgik ved døden.
Den sidste sag drejer sig om et arbejde med risiko for nedstyrtning udført på en byggeplads.
Beskæftigelsesministeriet oplyser i øvrigt, at man ikke er bekendt med afgørelser, hvor Pihl & Søn er blevet idømt bod i forbindelse med underentreprenørers manglende overholdelse af overenskomsterne.
Ikke dømt
Licitationen - Byggeriets Dagblad har forelagt ministerens svar for Pihl & Søn, der i et skriftligt svar understreger, at "Pihl ikke er dømt i nogle af de sager, der oplistes".
- Arbejdstilsynet skriver da også, at der i perioden er tale om indstilling til politiet om at rejse tiltale for overtrædelse af arbejdsmiljøreglerne, oplyser Pihl videre.
Med hensyn til den første omtalte sag skriver Pihl, at "det var en underentreprenør, der udførte arbejdet, og underentreprenøren havde lejet manden ind.
I den anden sag var den skadede ikke ansat i Pihl, og den er betalt.
I den tredie sag var den pågældende ifølge Pihl instrueret, inden arbejdet, "men han fulgte ikke instruktionerne". Pihls advokat mener, Pihl har en god sag og kan opnå frikendelse. Derfor overvejer Pihl en retssag.
I sagen med dødsfaldet, der skete to år efter at byggeriet var afleveret, mener Arbejdstilsynet, at Pihl har overtrådt arbejdsmiljøbestemmelserne ved ikke at have udarbejdet instruktionsmateriale for bygningens fremtidige drift og vedligehold, hvoraf det fremgår, at risten skulle afskærmes Pihl har ikke betalt bøden og overvejer en retssag, da det ikke var Pihl der udførte arbejdet på det pågældende tidspunkt, men et vvs-firma.
Stort alvor
- Pihl ser med stor alvor på arbejdsulykker og gør et stort arbejde for at forebygge ulykker på pladserne. Af ovennævnte fem forhold er kun et forhold omhandlende en ansat i Pihl. Fire forhold angår underentreprenører. Pihl har derfor øget fokus på underentreprenørernes sikkerhed og instruktion af deres medarbejdere. Vores indsats omfatter opstartsmøder for alle beskæftigede på vore pladser, dokumenteret ugentlig gennemgang af pladserne og regelmæssige kontrolbesøg på alle pladser, slutter Pihl.