23948sdkhjf

Grænse for solcelle-el er en grøn barriere

Folketingsmedlem Leif Mikkelsen og hans to børn tænker grønt; men grænsen for egenproduktion af grøn elektricitet bør hæves, mener han
Far, søn og datter på den samme vej i Sinding ved Silkeborg har netop investeret i hver deres solcelle-anlæg.

Det er folketingsmedlem Leif Mikkelsen, Liberal Alliance, og hans to børn, der for alles vedkommende har fået tysk producerede solceller fra firmaet Jysk Natur Energi i Hobro på taget, og det er der ifølge Leif Mikkelsen mange gode grunde til:

- For det første er det grøn energi, der er til gavn for naturen og miljøet. Desuden har både jeg og min datter jordvarme i vore boliger, og det er relativt dyrt i strøm. Derfor var solceller et oplagt valg til at dække det ekstra el-forbrug, siger Leif Mikkelsen, der begyndte at overveje solceller i efteråret sidste år.

- Én ting er, at det er grøn energi, som vi alle bør bakke op om. Noget andet er, at der er en god forrentning af investeringen, og at anlægget reelt kan være betalt tilbage i løbet af seks-syv år, siger den erfarne politiker.

Grænse bør forhøjes

Leif Mikkelsen ser dog gerne, at reglerne for solcelle-produktion af el kan lempes, når det gælder for eksempel boliger, der bruger jordvarme. I dag er der nemlig en 6 kW-grænse på udgangseffekten - altså den effekt, der må lægges ud på nettet.

- Her er tale om boliger, der varmes op med grøn energi, altså helt uden at bruge gas, olie eller kul. Jeg mener ikke, at man skal kunne tjene penge på at lave el med solceller, men man kunne ganske enkelt beslutte, at hver husstand må producere til eget forbrug, hvis det højere forbrug skyldes for eksempel andre typer af grøn energi som jordvarme, siger han.

Indehaver af Jysk Natur Energi, Daniel Steensen, mærker en voldsom stigning i interessen for solceller og har forrygende travlt for tiden.

- Lige nu kan du købe solceller næsten overalt, men jeg er overbevist om, at kunderne hurtigt vil opdage, hvem der er seriøse forhandlere og hvem, der ikke er, siger Daniel Steensen.

Ikke gængs metervare

Jysk Natur Energi har eksisteret i cirka to år og har base på Majsmarken i Hobro. Firmaet samarbejder tæt med det tyske firma Sun Energy, som leverer cellerne, samt firmaet SMA, som leverer den særlige inverter, der konverterer jævnstrømmen fra cellerne til vekselstrøm. Begge tyske firmaer hører til blandt de største på markedet.

- I Jysk Natur Energi tager vi altid udgangspunkt i den enkelte kundes behov, og vi vil aldrig lægge solceller på et tag, hvor det reelt ikke kan betale sig for kunden.

- I det hele taget er det ekstremt vigtigt at yde den korrekte vejledning, inden vi begynder at montere cellerne, og heldigvis får flere og flere kunder øjnene op for, at solceller ikke skal købes som metervare i supermarkedet, hvis effekten skal være optimal, siger Daniel Steensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.091