Kommuner går sammen mod skybrud
Tættere storkøbenhavnsk samarbejde om håndtering af spildevand
Det er baggrunden for, at seks storkøbenhavnske kommunalt ejede spildevandsselskaber nu går sammen og danner et fælles selskab. Det skulle gøre kommunerne og selskaberne bedre til at håndtere store nedbørsmængder og oversvømmelser.
- Når vi ser på oversvømmelser på Lyngbyvejen og deromkring, så kommer meget af vandet fra vores nabokommuner. Derfor er der god mening i et tættere og forpligtende samarbejde mellem kommunerne omkring spildevand, siger Per Jacobsen, forsyningsdirektør i Københavns Energi.
Planlægning i fællesskab
Ud over København er det spildevandsselskaberne i Albertslund, Dragør, Herlev, Hvidovre og Rødovre, der har valgt at skabe et fælles holdingselskab. De enkelte kommuner har alle godkendt den fælles spildevandskoncern, som alene mangler konkurrencemyndighedernes godkendelse.
- Harrestrup Å er et glimrende eksempel på, hvorfor et tættere samarbejde er oplagt. Harrestrup Å afvander et stort område og grænser op til en række kommuner. Det giver god mening at planlægge og gennemføre projekterne sammen. Når vi er sammen, er det ikke så væsentligt, om et givent anlæg placeres på den ene eller anden side af en kommunegrænse. Man skal se på den samlede effekt af vores løsninger, og der kan være god fornuft i at lave opstrøms løsninger, som også selskaberne og forbrugerne nedstrøms skal være med til at finansiere - og med det fælles selskab bliver det hele lettere og mere smidigt. Samtidig udvikler vi vores specialviden og kompetencer i et tættere samarbejde, siger Per Jacobsen.
Han forventer også, at selskaberne under ét også vil opnå synergieffekter på driften, så man kan levere i forhold til det effektiviseringspres, som kommer fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen som følge af Vandsektorloven.
Klog beslutning
Kommunernes beslutning om at samle indsatsen får ros fra Danske Anlægsentreprenører.
- De omfattende investeringer til at forebygge klimaskader, som spildevandsselskaberne får en større del af ansvaret for i fremtiden, kræver specialistviden og kompetenceudvikling, som bedst skaffes med større enheder og i et tæt samarbejde med entreprenørvirksomhederne, som bør inddrages, så de også i de tidlige faser kan bidrage med specialistviden, siger Niels Nielsen, direktør i Danske Anlægsentreprenører.
Per Jacobsen håber, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen godkender fusionen så hurtigt, at det ny fælles spildevandsselskab kan stiftes inden årets udgang.
De samme kommuner lagde i øvrigt i sommer deres vandselskaber sammen.
Spildevandskoncern
Seks kommuner Albertslund, Dragør, Herlev, Hvidovre, København og Rødovre har truffet beslutning om at skyde kommunernes spildevandsselskaber ind i et fælles holdingselskab.
Spildevandskoncernen skal varetage afledningen af spildevand for alle indbyggere - cirka 700.000 - i de seks kommuner.
Spildevandskoncernen ejer godt 2.300 km offentlig kloakledning.