Ulovlige aktionærlån florerer i byggeriet
Bygge- og anlægssektoren ligger på en andenplads, når det gælder ulovlige aktionærlån. Mere end 80 procent af lånene sker i anpartsselskaber
Det er det hidtil højeste antal registrerede virksomheder med ulovlige lån. Det viser en ny analyse fra FSR danske revisorer af udviklingen i brugen af ulovlige lån i aktie- og anpartsselskaber i Danmark.
Analysen er fortaget på baggrund af en særkørsel hos kreditanalysevirksomheden Experian og FSR-beregninger. Og bygge- og anlægssektoren tegner sig for en andenplads i det samlede regnskab over antallet af ulovlige lån til aktionærer.
Bygge og anlæg ramt
Bygge- og anlægssektoren optræder på en andenplads med anmærkninger i 12,3 procent af regnskaberne, kun overgået af sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger med 14,3 procent.
- Uden at kende til det i detaljer vil jeg mene, at det kan skyldes en hårdt trængt byggebranche, hvor en anstrengt likviditet kan forlede en virksomhedsejer til at foretage sådanne dispositioner, men kan må så håbe, at han har en revisor eller anden rådgiver, der er i stand til at holde aktionæren på dydens smalle vej, og få ham tilbage på ret kurs, siger afdelingschef Torben Liborius fra Dansk Byggeri til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Steget voldsomt
Omfanget af ulovlige lån i danske selskaber er steget voldsomt de senere år. På bare fem år er der således sket næsten en fordobling af antallet af ulovlige lån i virksomhederne.
Blandt andet på den baggrund vedtog Folketinget i september et indgreb mod de ulovlige lån som en del af skattereformen. Indgrebet betyder, at ulovlige aktionærlån optaget den 14. august 2012 eller senere nu er skattepligtige som udbytte eller løn, hvis det er optaget af aktionærer med bestemmende indflydelse.
Effektiv stopper
Charlotte Jepsen, adm. direktør i FSR danske revisorer, er tilfreds med, at der nu bliver fulgt op på de mange ulovlige lån.
- Jeg er først og fremmest glad for at kunne konstatere, at revisorerne hejser et advarselsflag i regnskabet, når der er et ulovligt lån i selskabet. Hidtil har det dog knebet med opfølgning fra myndighedernes side. Nu har man så fra politisk hold sat fokus på problemet og vedtaget en skattereform, der efter alt at dømme sætter en effektiv stopper disse aktionærlån, fordi de nu bliver beskattet som løn eller udbytte. Det er jeg tilfreds med, siger Charlotte Jepsen.
Faktisk har det ifølge statsautoriseret revisor og virksomhedskonsulent, Lasse Buhl Jørgensen, direktør i Buhl Advice A/S i Skive, været på tale at gøre aktionærlånene lovlige.
Men det gik man væk fra igen, da det vil medføre en øget uigennemskuelighed i regnskaberne, og fordi der er en reel risiko for, at kreditorbeskyttelsen ikke er til stede.
- Der er dog faktisk tilfælde, hvor det kan betragtes som værende i orden med et aktionærlån. Det kan foreksempel være hvis man sælger en aktivitet eller andet til en aktionær, og hvor der således er tale om et kundeforhold. Men lige så snart lånet træder ud over hvad man kan kalde et normalt kundeforhold, vil lånet være ulovligt, forklarer Lasse Buhl Jørgensen til Licitationen.
Top fem
Top 5 over brancher med højest andel reviderede regnskaber med supplerende oplysninger om ulovlige lån.
Andel regnskaber med supplerende oplysninger om ulovlige aktionær-, anpartshaver- og ledelseslån set i forhold til samlet antal reviderede regnskaber i branchen. Tal for 2011. Sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger: 14,3 procent
Bygge- og anlægsvirksomhed: 12,3 procent.
Undervisning: 11,6 procent.
Overnatningsfaciliteter og restaurationsvirksomhed: 11,2 procent
Liberale, videnskabelige og tekniske tjenesteydelser: 10,7 procent.
(Kilde: Experian og FSR-beregninger)