23948sdkhjf

Metro-arbejdere får delvis løn efter krak

En del Cinterex-ansatte accepterer reduktion i lønnen og har nu fået løn fra det potugisiske moderselskab
En række af de ansatte hos den nu krakkede metroentreprenør Cinterex’ danske selskab har fået udbetalt en del af deres løn for december. Det er det portugisiske moderselskab, der har udredt en del af lønnen til medarbejdere, som har underskrevet en erklæring, hvor de accepterer en reduktion af lønudbetalingen.

Medarbejdere, der ikke har villet underskrive erklæringen, har ikke fået løn.

Det oplyser faglig sekretær Jesper Weihe fra Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, hvor en del af Cinterex-medarbejderne er medlem.

Cinterex DK Aps begærede sig selv konkurs 17. december 2013 mindre end to uger efter, at Metroselskabet og totalentreprenøren på Cityringen CMT havde fyret Cinterex for lønfusk. 3F havde netop igangsat en tredje faglig sag mod Cinterex inden for få måneder - denne gang med påstand om massiv underbetaling for et beløb omkring 10 mio. kroner.

Det var tanken, at Cinterex skulle have gjort to igangværende arbejder færdigt. Arbejdet er nu overtaget af andre entreprenører.

- Vi skal nu have oversat den erklæring, som nogle af folkene har skrevet under på, men det står fast, at de har accepteret, at et ganske stort beløb til kost og logi fratrækkes før udbetalingen. Det drejer sig om 10.000-12.000 kroner om måneder og for en del drejer det sig om mange måneder, så der er tale om betragtelige beløb, de har sagt farvel til med deres underskrift, siger Jesper Weihe.

Han oplyser, at minimum 10 nu tidligere Cinterex-ansatte ikke har villet underskrive erklæringen og derfor ikke har fået løn. Fagforeningen vil nu opgøre deres løntilgodehavende og rejse kravet overfor Lønmodtagernes Garantifond.

Kurator for Cinterex-boet, advokat Pernille Bigaard fra Plesner, oplyser, at kurator ikke er gjort bekendt med, at en del af medarbejderne har fået løn for december. Kurator kender heller ikke den erklæring, som medarbejderne har skrevet under på, for at få deres løn.

- Det er bestemt ikke almindeligt, at en anden part betaler skyldig løn som beskrevet. Jeg kender ikke portugisisk lovgivning og om et moderselskab eventuelt hæfter. Nu må vi skaffe os den erklæring for at se, om der er tale om betaling af løn eller om der er tale om lån til medarbejdere i en vanskelig situation. Det er helt afgørende for, om der kan rejses krav overfor LG, siger Pernille Bigaard.

CMT har lovet at ville hjælpe de nu tidligere ansatte fra Cinterex videre til andre af metroprojektets underentreprenører, hvis de er interesseret i fortsat at arbejde ved projektet. Cinterex DK Aps’ ansatte er primært kommet fra Portugal og Rumænien. En række af de ansatte har fået beskæftigelse hos de italienske underentreprenør CIPA.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra CMT og Cinterex.

Faglig sag fortsætter

3F har som nævnt igangsat en faglig sag mod Cinterex med påstand om efterbetaling på et beløb på omkring 10 mio. kroner. Denne sag fortsætter. Det bekræfter Dansk Byggeri, hvor Cinterex var medlem på konkurstidspunktet.

Jesper Weihe fra BJMF kan ikke på nuværende tidspunkt oplyse, hvilken betydning det får for den faglige sag, at en række medarbejdere har underskrevet en erklæring for at få deres decemberløn.

- Der er sket grov manipulation med arbejdstiden, så der er arbejdet langt flere timer, end der afregnet løn for. Det forhold ændrer erklæringerne umiddelbart ikke på, siger han.

Kurator oplyser i øvrigt, at det indtil videre eneste krav, der er anmeldt til konkursboet er “et ikke ubetydeligt beløb" fra Skat.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109