23948sdkhjf

Installatørerne er uddannelsesdukse

Installationsvirksomhederne tager flest lærlinge - anlægsentreprenørerne færrest
Virksomhederne i installationsbranchen er duksene i byggeriet, når det handler om at uddanne.

58 procent af alle virksomheder i installationsbranchen har ansat minimum én lærling, og med 12,5 lærlinge hver gang, der er 100 faglærte, er installationsvirksomhederne i top.

I bund ligger anlægsentreprenørerne, hvor det er hver fjerde virksomhed, der har lærlinge og hvor andelen af lærlinge blot er 3,7 for hver 100 faglærte.

Det er AE-rådet, der har foretaget analysen på baggrund af registeroplysninger for 10.500 virksomheder i bygge- og anlægsbranchen.

Top og bund overrasker ikke i arbejdsgiverorganisationerne.

- Vi bruger ikke mange ufaglærte, og der er kun os selv til at uddanne, hvis vi skal have dygtig udlært arbejdskraft også fremover, siger Tina Voldby, underdirektør i Tekniq, til installatørernes dukseplads.

- Der er i branchen en meget høj bevidsthed om at uddanne, og selv i en krisetid er man på det rene med, at fremtidsscenariet bliver mangel på arbejdskraft, hvis vi ikke tager det nødvendige antal lærlinge - og det gælder både inden for el-fagene og VVS.

Tina Voldby gør opmærksom på, at installationsfagene ikke som flere andre fag har oplevet det boom i korte uddannelsesaftaler, og det tilskriver hun branchens generelle fokus på uddannelse.

- Når opgaverne er færre, og der skæres ned, kunne mange virksomheder måske mere egoistisk se en fordel i korte aftaler, men langt de fleste aftaler er fulde uddannelsesaftaler, hvor virksomheder tager ansvar for lærlingens samlede uddannelse, siger Tina Voldby.

Mange ufaglærte

Omvendt er Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri, heller ikke overrasket over, at anlægsentreprenørerne ikke tager så mange lærlinge.

- Det er en branche med mange ufaglærte, og selv om vi introducerede struktøruddannelsen for godt 20 år siden og er på vej til at få flere faglærte, så er der ikke den samme tradition som inden for murer- og tømrerfaget for eksempel. Anlægsbranchen har også en anden måde at organisere sig på med sjak med stor grad af selvledelse og selvrekrutteriing, men vi er sammen med 3F klar over, at vi har en udfordring på dette område. Samtidig må vi appellere til sjakkene om at blive bedre til at tage lærlinge med, eventuelt gennem korte uddannelsesaftaler, siger Louise Pihl.

Hun håber i øvrigt, at det i kraft af de kommende praktikpladscentre og opsøgende arbejde kan indgås en række uddannelsesaftaler i forbindelse med store infrastrukturprojekter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094