Positiv vurdering af byggeskadeforsikring
Byggeskadeforsikringen har øjensynligt ført til færre fejl og mangler i byggeriet
Tallene er dog ifølge ministeren behæftet med nogen usikkerhed. Med hensyn til privat boligbyggeri blev der foretaget en undersøgelse af alvorlige skader og fejl af analysevirksomheden, Epinion, i oktober 2010. Undersøgelsen viser, at der findes en lavere andel af skader hos husejere, som er omfattet af byggeskadeforsikringen, end blandt de grupper i undersøgelsen, der ikke er forsikret.
Således har kun otte procent af de husejere, som er omfattet af forsikringen, registreret alvorlige skader eller fejl på deres hus, mens denne andel er mellem 14 og 19 procent for husejere uden forsikring:
- Det foreliggende materiale indikerer, at byggeskadeforsikringen har en positiv effekt på nedbringelse af fejl og mangler i byggeriet, konkluderer ministeren.
Prisen holder
Udvalget har på vegne af Karsten Lauritzen (V) stillet en lang række spørgsmål om byggeskadeforsikringen, og det fremgår videre af svarene, at forsikringsselskaberne fastlægger præmieniveauet ud fra en konkret individuel vurdering af virksomheden, hvor der især lægges vægt på kreditværdighed og dokumentation for tidligere byggeri:
- Da forsikringsordningen blev vedtaget, blev det forudsat, at en byggeskadeforsikring ville koste i gennemsnit omkring 1,5 procent af anskaffelsessummen. En undersøgelse udført af Penge- og Pensionspanelet fra juni 2009 konkluderede, at den gennemsnitlige præmiesum ikke oversteg 1,5 procent af anskaffelsessummen, hvilket også fremgik af evalueringen af ordningen fra 2010. Senest har Forsikring og Pension i marts 2012 foretaget en rundspørge blandt forsikringsselskaber, der viser, at den gennemsnitlige præmiestørrelse stadig ligger på cirka 1,5 procent, oplyser Martin Lidegaard.
Forbrugerne tilfredse
Energistyrelsen, der følger udviklingen i forsikringspræmierne, har ikke tal, der viser den gennemsnitlige præmiefordeling på henholdsvis store og små virksomheder under hensyntagen til virksomhedernes kvalitet i byggeriet.
Forsikring og Pension har oplyst, at en sådan opgørelse er yderst vanskelig, da forsikringsselskaberne typisk foretager en konkret vurdering ud fra det samlede billede af virksomheden:
- Typisk indgår oplysninger om den pågældende bygherres økonomi, erfaringsgrundlag og eventuelle tidligere skader kombineret med oplysninger om det konkrete projekt, der ønskes forsikret, såsom byggeriets størrelse, materialer og byggemetode. Forsikring og pension har endvidere oplyst, at præmieniveauet normalt justeres, når forsikringsselskabet har erfaringer med bygherren, fortsætter ministeren.
Evalueringen af ordningen i 2010 viser desuden overordnet set, at forbrugerne er tilfredse med ordningen. Samtidig viser det sig også, at selvom tegningsprocenten for ordningen er stigende, mangler den fortsat udbredelse. Jeg har derfor nedsat en arbejdsgruppe, som skal komme med anbefalinger til, hvordan tegningsprocenten kan øges yderligere, oplyser Martin Lidegaard.