23948sdkhjf

Realdania taber på Danske Bank-aktier

Realdania kom ud af 2011 med et underskud 5,8 mia. kr. efter stort tab på Danske Bank-aktier
Den historisk betingede portefølje af Danske Bank-aktier har endnu en gang kostet Realdania dyrt på bundlinjen.

Efter to gode år i 2009 og 2010 gav Realdanias aktiepost i Danske Bank et samlet negativt afkast på 44,9 procent svarende til 5,2 mia. kr. mod et positivt afkast på 1,8 mia. kr. i 2010.

Det negative afkast på Danske Bank har været kraftigt medvirkende til, at Realdania kommer ud af 2011 med et samlet underskud på 5,8 mia. kr. og et negativt afkast af hele sin investeringsvirksomhed på 21,3 procent, fremgår det af 2011-regnskabet, som Realdania fremlægger i dag.

Realdania modtog den store aktiepost ved sin tilblivelse i 2000, som på det tidspunkt var på 19,5 procent af aktiekapitalen i Danske Bank. Gennem årene er den nedbragt til nu 10,1 procent og har samlet givet et årligt gennemsnitligt afkast på 29,6 procent.

Men alene de sidste fem år har aktieposten resulteret i et årligt gennemsnitligt afkast på -20,5 procent. Det skal samtidig ses i lyset af, at Danske Bank-porteføljen udgør 35,4 procent af Realdanias samlede investeringsaktiviteter.

Realdanias adm. direktør Flemming Borreskov, vil dog ikke høre tale om at nedbringe porteføljen af Danske Bank-aktier.

- De overvejelser har vi da, men dem holder vi inden døre af hensyn til aktiemarkedet. Den har ikke gjort det godt de sidste fem år, men set gennem hele vores levetid har aktieposten givet et gennemsnitligt afkast på 30 procent de sidste 12 år, understreger Flemming Borreskov.

Solid konstruktion

At Realdania så at sige er født med aktieposten er ikke noget, som har indflydelse på, om Realdania fortsat vil være storaktionær i Danske Bank.

- Den (aktieposten, red.) er historisk betinget, men der står intet i vores vedtægter om, at vi skal beholde den. I de seneste 12 år er det jo gået godt, og vi har et langsigtet perspektiv, men det er selvfølgelig meget ubehageligt, når det går så meget nedad, siger Flemming Borreskov.

Han er derfor også meget tilfreds med, at Realdanias andre investeringsaktiviteter har performet tilfredsstillende. Ikke mindst inden for fast ejendom med et afkast på 178 mio. kr. eller 11,3 procent.

- Under et er regnskabet utilfredsstillende, men når vi ser bort fra Danske Bank, så er resten tilfredsstillende. I et år, som har performet dårligt, er det positivt, at specielt fast ejendom går så godt. Samtidig går vores filantropiske projekter godt med en betydelig projektportefølje og nye aktiviteter, så jeg vil sige, at Realdania er en solid konstruktion, hvor vi ikke har lånefinansieret, men er baseret på vores egenkapital. Så vi kan tåle disse tab, pointerer Flemming Borreskov.

Nedad for uddelinger

Trods det store milliardunderskud er Realdania da også fortsat en solid pengetank med en samlet egenkapital på 15,4 mia. kr. og en filantropisk projektportefølje på 19,2 mia. kr.

2011 bød således på i alt 573 igangværende projekter mod 479 ved indgangen til 2011, selvom de samlede uddelinger faldt fra 903 mio. kr. i 2010 til 718 mio kr. i 2011

- Der ligger ikke nogen trend i denne udvikling, men vi valgte jo allerede i 2009 at drosle kraftigt ned på vores årlige uddelinger og fokusere mere på vores igangværende projekter, siger Flemming Borreskov.

Realdania har blandt andet søsat den nye multiarena Copenhagen Arena i samarbejde med Københavns Kommune, ligesom byggeriet af erstatningen for Danmarks Akvarium, Den Blå Planet, kører planmæssigt med åbning til næste år. Samtidig har Realdania søsat en række store kampagner blandt andet Det Gode Boligliv og Stedet Tæller, der skal bidrage til at styrke livskvaliteten i landets yderområder.

Den samlede projektportefølje var i 2011 fordelt på 40 såkaldte flagskibsprojekter og 533 almindelige projekter inden for de tre fokusområder byen, byggeriet og bygningarven.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094