Fortsat frost men udsigt til mildere vejr i byggeriet
Virksomhederne i byggebranchen ser lysere på den nærmeste fremtid end i snart seks år
Den såkaldt sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg, der baserer sig på virksomhedernes forventninger til de kommende tre måneder er de mest positive i snart seks år - men de er fortsat på minus.
Indikatoren er sammensat af ordrebeholdning og beskæftigelsesforventninger, og faktisk er troen på fremgang i beskæftigelsen gået i plus.
De lavere frostgrader i forventningerne giver dog ikke byggeriets organisationer anledning til den store jubel. I Dansk Byggeri noterer man sig, at der især er tale om engangseffekter med udbedring af stormskader, og at den underliggende konjunkturtilstand er uforandret og holdes nede blandt andet af et historisk lavt boligbyggeri og mange tomme kontorlokaler.
- Udbedringen af stormskader efter Bodil og Allan har løftet optimismen og beskæftigelsesforventningerne. Og aktivitetsmæssigt er det positivt, at udbedringerne finder sted henover vinteren, der ellers normalt er præget af lavsæson. Dog bør man huske på, at udbedringen af stormskader trods alt er engangseffekter, som ikke ændrer på den underliggende ret afventende grundtilstand i byggeriets formkurve, der blandt andet holdes nede af et historisk lavt nybyggeri, siger cheføkonom Bo Sandberg.
Installatører mod plus
De største minustemperaturer findes hos murermestre og maler- og glarmestervirksomhed, mens el-installatører og vvs- og blikkenslagervirksomheder har forventninger, der nærmer sig frysepunktet.
Det er imidlertid ikke ifølge Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq, udtryk for, at konjunkturerne i installationsbranchen er bedre end for resten af byggebranchen.
- Vores branche har mindre sæsonudsving end den øvrige del af byggebranchen, og det indebærer, at vi generelt har højere beskæftigelsen hen over vinteren end de andre fag. Målingen tager temperaturen i det kommende kvartal i forhold til kvartalet før, så den tilsyneladende optimisme er mere udtryk for, at vi ikke har de store udsving. El- og vvs-branchen havde i 2008 45.000 beskæftigede, mens vi nu er nede på omkring 40.000. Når der sniger sig lidt optimisme ind hænger det måske sammen med, at vi har vænnet os til et lavere aktivitetsniveau. Derfor er der desværre ikke grund til jubel på baggrund af målingen, selv om vi forventer, at 2014 bliver bedre end 2013, siger Niels Jørgen Hansen.
Samlet set angiver byggebranchen, at der er fire en halv måneders arbejde sikret i ordrebøgerne.