Markant øget ordrebeholdning hos NCC
NCC har forud for deres årsrapport løftet lidt af sløret for 2013s resultater
I 2012 lå den samlede omsætning i NCC på 5,7 mia. kroner, mens tallet i 2013 faldt til 4,9 mia. kroner. Men faldet bekymrer ikke Klaus Kaae, adm. direktør i NCC Construction og øverste chef i NCC Danmark.
- Omsætningen ligger lavere i 2013, fordi vi ikke har afleveret lige så mange byggerier, som vi gjorde året før. Men vores ordrebeholdning er god, og vi forventer derfor, at omsætningen bliver højere igen i 2014, siger han.
Gang i boligprojekter
Ordreindgangen lå i 2013 på 6,6 mia. kroner - en stigning på 39 procent i forhold til 2012. Ordrebeholdningen er steget med 62 procent til fem mia. kroner.
- Vi har en boligenhed, som har haft succes med at udvikle og sælge en række boliger i 2013. Det øger vores ordreindgang både i NCC Construction og i NCC Bolig. Derudover har vi i Construction fået en stor ordre i Carlsberg Byen på cirka 1,3 mia. kroner, og det tæller jo godt med i ordrebeholdningen, siger Klaus Kaae.
Det er ikke kun boligmarkedet, der er kommet bedre gang i 2013. NCC Property Development har på trods af mange ledige kontorarealer landet over haft succes med at udvikle og sælge kontorejendomme.
Ifølge Klaus Kaae er det særligt København og Aarhus, der trækker ordreindgangen hjem.
Bedre produktivitet
Produktiviteten hos NCC er ifølge Klaus Kaae steget på det private marked, men i forhold til det offentlige, som udgør omkring 55 procent af omsætningen, er der stadig meget at hente.
- Desværre ser vi, at det traditionelle byggeri generelt er bagud på produktivitet. Der skal tænkes nye tanker og vi kan se, at en øget brug af standardkoncepter i det offentlige byggeri kunne være en del af løsningen. Når man arbejder med et sæt af grundmoduler, er det stadig muligt at tilpasse bygningen til særlige behov og ønsker. Det har vi allerede gode erfaringer med i det private marked, siger Klaus Kaae.
Flere standardkoncepter, som dog godt kan få forskelligt præg alligevel, vil ifølge Klaus Kaae gavne produktiviteten i virksomheden, men samtidig også spare de offentlige bygherrer penge.
- Kommunerne kunne eksempelvis tænke i at udbyde flere børnehaver og vuggestuer ad gangen, siger han.