23948sdkhjf

Baykal afviser stadig Amager Bakke

Trods kold skulder fra regering fastholder teknik- og miljøborgmester sin modstand mod stort forbrændingsanlæg
Selv om både finansminister Bjarne Corydon (S) og miljøminister Ida Auken (SF) i et brev frasiger sig ethvert ansvar, hvis Københavns Kommune siger nej til det fire mia. kroner dyre Amager Bakke-projekt, ryster teknik- og miljøborgmester i København, Ayfer Baykal (SF), ikke på hånden.

Hun fastholder sin skepsis over for projektet, og hun mener heller ikke, at det er en undsigelse hverken fra finansministeren eller fra sin partikollega, Ida Auken.

- Jeg tror ikke, at man skal tolke så meget i dette brev. Og jeg mener ikke, at der er tale om en kritik af vores beslutning. De siger jo udtrykkeligt, at det alene er en kommunal beslutning. Og min og SF’s holdning er stadig, at det forslag, der er kommet fra Amagerforbrænding ikke grundigt nok har undersøgt mulige genanvendelsesmetoder. Derfor har et flertal i Borgerrepræsentationen sendt det tilbage til Amagerforbrænding med kravet om, at der udarbejdes en ny business-case, der baserer sig på mere genanvendelse, siger Ayfer Baykal til Licitationen.

Undret sig

Brevet fra finansminister Bjarne Corydon (S) og miljøminister Ida Auken (SF) er sendt til Babcock & Wilcox Vølund A/S, der er den kommende ovn-leverandør, hvis projektet bliver til noget.

En opgave til en mia. kroner.

Virksomheden har undret sig over processen i denne sag, og har derfor henvendt sig til regeringen for at høre om, det også var regeringens politik.

Og i svarbrevet, der er underskrevet Ida Auken og Bjarne Corydon i den rækkefølge står der, at de har forståelse for firmaets frustration.

De skriver endvidere, at de i så vid udstrækning som muligt går ind for genanvendelse, som det da også kræves af EU via det såkaldte affaldshierarki, men det betyder ikke, at de afviser afbrænding af affald.

"Den vil også fremover have en rolle i den danske affaldshåndtering og energiforsyning. Forbrænding er og vil være en hensigtsmæssig behandling af mange typer affald og har derfor selvfølgelig en plads som behandlingsform."

Svada til kommunen

De skriver derefter, at det er de kommunale ejere, der har ansvaret for beslutningen på dette område, og at regeringen ikke vil blande sig i det.

Derefter slutter de dog med følgende svada til kommunen:

- Det er imidlertid efter vores opfattelse ikke korrekt, hvis Københavns Kommune henviser til tilkendegivelser fra regeringen som selvstændig årsag til deres beslutning om ikke at ville sikre den nødvendige finansiering af projektet.

Ayfer Baykal føler sig dog ikke irettesat.

- Det er jo ikke korrekt at vi har brugt regeringen på den måde. I SF har vi hele tiden haft den holdning at vi skal tænke i grøn vækst, og derfor er det logisk, at affaldsbehandling bliver så grøn som overhovedet muligt. Og derfor skal Amagerforbrændingen afprøve alle muligheder inden en beslutning om et så voldsomt forbrændingsanlæg. Og derfor kræver vi en ny gennemarbejdet business-case, der tager mere udgangspunkt i genanvendelse, siger borgmesteren.

Markant brev

Hos Babcock & Wilcox Vølund A/S, der er den kommende ovn-leverandør, hvis Amager Bakke bliver til noget, betragter man brevet til dem fra finansministeren og miljøministeren som en opbakning til, at det foreslåede projekt bliver til noget.

- Det er et usædvanligt markant brev, som viser både forståelse for vores situation og opbakning til den affaldsanlægs-model, som Amagerforbrænding har valgt. Og samtidig er det en tydelig besked til København, at regeringen ikke vil være et alibi for et nej til projektet, siger John Veje Olesen, der er adm. direktør hos Babcock & Wilcox Vølund A/S.

Han har hele tiden været optimistisk med hensyn til realisering af det nye affaldsanlæg, og brevet fra ministrene bestyrker ham i det.

Og det er bestemt heller ikke ligegyldigt, om de kommer i gang på Amager.

Ifølge direktøren har det kostet omkring 10 mio. kr. at udvikle projektet, og det fylder godt i firmaets fremtidige ordrebog.

Men John Veje Olesen er overbevist om, at Københavns Kommune lige som de andre fire kommuner i Amagerforbrænding indser, at det aktuelle projekt-forslag er den mest rationelle løsning både økonomisk og miljømæssigt i forhold til de fremtidige affaldsudfordringer i København og omegn.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109