Organisationer lodret uenige om EU-forslag
Anerkendelsesdirektivet: Risiko for social dumping eller hindringer for arbejdskraftens frie bevægelighed
Det fremgår af organisationernes høringssvar til Erhvervs- og Vækstministeriet om EU-kommissionens forslag til ændringer af anerkendelsesdirektivet.
LO kalder det en grundlæggende forudsætning, at udenlandske tjenesteydere udfører deres erhverv på samme vilkår som danske selvstændige og arbejdstagere - både med hensyn til kompetencer og kvalifikationer og når det gælder sikkerhed, sundhed og hygiejne på arbejdspladsen.
Sammenfattende mener LO, at det er uacceptabelt, at personer, der ikke har de kvalifikationer, der skal til for at udføre et lovreguleret erhverv fuldt og helt, kan få adgang til at udføre service i Danmark", skriver LO i sit høringssvar.
Konsekvens for byggeriet
LO er særlig bekymret for konsekvenserne i bygge- og anlægsbranchen. Blandt andet vender man sig stærkt imod, at tjenesteydere uden erhvervserfaring kan tilbyde ydelser til en person af samme nationalitet.
For bygge- og anlægsbranchen vil dette betyde, at udenlandske bygherrer samt eventuelt entreprenører og underentreprenører vil kunne anvende hjemlandets arbejdskraft på hjemlandets vilkår", hedder det.
LO er også bange for konsekvenserne for sikkerheden på byggepladserne, hvis selvstændige og virksomhedsledere fritages for forhåndskontrol af deres kvalifikationer. Sådan forhåndskontrol sker i dag på ni områder, der har betydning for den offentlige sikkerhed, blandt andet arbejde med stilladser, mobilkraner og asbest.
LO mener, det kan få drastiske konsekvenser for sikkerheden, idet en meget stor del af den udenlandske arbejdskraft er selvstændige.
Hindringer i vejen
Dansk Byggeri støtter initiativet til at revidere reglerne. Organisationen mener, at de eksisterende danske undtagelser med krav om, at Arbejdstilsynet skal godkende kvalifikationer på ni områder, lægger hindringer i vejen for arbejdskraftens frie bevægelighed.
Det er særligt problematisk ved midlertidige ansættelser, idet sagsbehandlingstiden alene vil være en forsinkelse af processen og reelt vanskeliggør ansættelse af midlertidig udenlandsk arbejdskraft, uanset hvor effektiv den nationale sagsbehandling er", hedder det i høringssvaret.
Dansk Byggeri finder derudover, at et krav om erhvervserfaring i to år er ude af proportioner med de uddannelseskrav, som erhvervserfaringen skal matche, ofte et AMUkursus af én dags varighed".
Dansk Byggeri slår dog fast, at der gælder særlige hensyn ved arbejde i tårnkraner og større stilladser.