23948sdkhjf

Stilladsbranchen frygter uddannelse undergraves

Lempeligere regler om anerkendelse af kvalifikationer over landegrænser truer uddannelse og sikkerhed
Stilladsbranchen er gået i front med krav om uddannelse for at opstille store stilladser. Nu frygter man, at uddannelseskravet kan blive undergravet af nye EU-regler.

EU lægger op til, at det skal være lettere at bruge sine kompetencer i andre lande. Derfor har EU-kommissionen foreslået at lempe reglerne i det såkaldte anerkendelsesdirektiv, der skal sikre gensidig anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer. Det skal med andre ord være lettere for eksempelvis udenlandske stilladsarbejdere at komme til Danmark. Der lægges blandt andet op til, at krav om forhåndskontrol lempes og at selvstændige og virksomhedsejere ikke skal godtgøre deres kvalifikationer.

- Det er mere uddannelse, der er brug for, ikke mindre. Derfor vil det være en katastrofe for branchen, hvis der åbnes for, at der ikke stilles samme krav til udenlandsk arbejdskraft, som vi stiller til den danske, siger Bo Jensen, direktør i Herlev Stilladser og formand for Dansk Byggeris stilladssektion.

Det er John Ekebjærg Jakobsen, formand for de københavnske stilladsarbejdere, enig i.

- I sidste ende er hele uddannelsen på spil. Det handler ikke om at holde udlændinge ude. Det handler om at sikre, at dem, der bygger systemstilladser i Danmark har uddannelse, så de ikke bringer sig selv og andre i fare, siger han.

Betydning for andre

Der er kun lovkrav om at have gennemgået et tre ugers kursus for at opstille systemstilladser. Branchen har imidlertid aftalt en toårig uddannelse for at få adgang til montage af de store stilladser.

- Det er begrundet i, at man ikke kan lære stilladsopstilling på tre uger. Et stillads er ikke bare en arbejdsplads for den, der stiller det op, men for en række andre. Derfor er uddannelse vigtig ikke bare for os men for hele byggebranchen og for den offentlige sikkerhed. Men det koster at have medarbejderne på kursus, og hvis branchens vilkår undergraves, så undergraves også vores uddannelse. Det vil være en katastrofe for sikkerheden, siger Bo Jensen.

Kontrol fungerer

Som reglerne er i dag, er opstilling af store stilladser et af ni områder, hvor Arbejdstilsynet på forhånd skal godkende den udenlandske arbejdskrafts kvalifikationer. Denne forhåndskontrol vil med de foreslåede ændringer blive begrænset.

- Det har fungeret fint. Der er kommet adskillige tyske stilladsfolk herop, og de har fået godkendt deres kompetencer. Arbejdstilsynet har helt styr på det. Det er ingen hindring for udlændinge. Det er derimod en garanti for, at de kan det, der kræves af os i Danmark, siger John Ekebjærg Jakobsen.

Han betegner lempelse af reglerne for selvstændige for en åben ladeport for ukyndig udenlandsk arbejdskraft, fordi mange udlændinge netop optræder som selvstændige.

I Dansk Byggeri forstår man stilladsbranchens bekymring.

- Vi kan se, at stillads og sikkerhed er noget af det, der bliver sparet på ikke mindst ved mindre byggerier. Derfor er der bestemt en risiko for, at denne form for klondyke bliver mere trendsættende, så jeg forstår godt bekymringen for at få udvandet det meget høje niveau, branchen vil have gjort til standard, siger arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093