23948sdkhjf

Minister giver små indrømmelser om PSO

Regeringen og EU er nu nået frem til en løsning på konflikten om det danske PSO-system. Løsningen betyder at udenlandske producenter får en begrænset adgang til danske støttekroner
Efter måneders tovtrækkeri er regeringen og EU-Kommissionen nået i mål med en løsning på PSO-striden.

Licitationen - Byggeriets Dagblad omtalte i sidste måned et notat, hvor dele af regeringens løsning blev lagt frem. Men nu har Klima-, Energi- og Bygningsministeriet officielt meldt ud, at der nu foreligger en endelig løsning, som dækker perioden 2015-2016.

Således kan størstedelen af de aftalte støtteordninger vedrørende sol- og vindenergi sættes i kraft og de generelle PSO-lempelser på 9,8 mia. kroner, der blev aftalt i vækstaftalen, gennemføres.

EU-Kommissionen har siden foråret fastholdt, at det danske PSO-system er traktatstridigt. Kommissionen mener, at ordningen diskriminerer importeret elektricitet, da det danske PSO-gebyr pålægges al el, som forbruges i Danmark, mens det kun er danskproduceret el, som har adgang til de støtteordninger, der finansieres af PSO’en. Mens tvisten mellem Danmark og EU-Kommissionen har stået på, har de verserende statsstøttesager vedrørende solceller og vindkraft ikke kunnet godkendes. Det har bragt en række danske solcelleejere og virksomheder i knibe, fordi de ikke kan få udbetalt en del af de støttekroner eller få de afgiftslettelser, som de er blevet lovet.

Foruden en afklaring omkring vækstpakkens PSO-lempelser indebærer løsningen, at udenlandske producenter af vedvarende energi får en begrænset adgang til de danske støttekroner. Det sker i første omgang som en forsøgsordning, hvor man udbyder 20 MW solceller samlet set i 2015-2016. Heraf får udenlandske producenter adgang til at byde på maksimalt 2,4 MW over de to år.

Lille indrømmelse

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) glæder sig over, at han er nået frem til en forståelse med Kommissionen om det danske PSO-system.

- Jeg har været meget optaget af, at vi fandt en løsning, som passede til de danske forhold, og som gjorde det muligt for os at fortsætte omstillingen til grøn energi og væk fra kul, olie og naturgas. Jeg er derfor meget tilfreds med, at vi nu kan fortsætte den grønne omstilling med godkendelsen af den danske løsningsmodel for perioden 2015-2016. Regeringen ønsker at bevare en fast kurs i den grønne omstilling uden at hæmme de danske virksomheders konkurrencevilkår. Det skal PSO-lempelserne bidrage til, siger Rasmus Helveg Petersen.

Fra chefkonsulent i Tekniq Søren Rise lyder der ros til ministeren for den løsning, han er nået frem til. Han opfordrer politikerne til hurtigt at åbne puljerne med støttekroner fra 2013 og 2014.

- Hvis det her er, hvad der skal til, for at vi kan køre videre med den danske PSO-ordning, så er det en acceptabel indrømmelse. Efter krav fra EU giver man udenlandske producenter mulighed for at byde på 2,4 MW over de to år. Det er en forsvindende lille del og ikke det, der holder branchen i gang. Nu håber vi så, at man på Christiansborg får implementeret den lovgivning, der er lavet, hurtigst muligt, så de mennesker, der har investeret i solceller, får hele deres tilskud. Det er vigtigt for solcelleejerne og for branchen, at puljerne fra 2013 og 2014 bliver åbnet allerede i år - ellers falder tilskuddet, siger han.

Ren kosmetik

Enhedslistens energiordfører Per Clausen har tidligere udtrykt hård kritik af regeringens håndtering af EU’s henvendelse. Til trods for, at han kalder slutresultatet for acceptabelt, er han ikke mindre skarp i mælet.

- Sagen er trukket i langdrag, og nu viser det sig, at de ændringer Danmark skal foretage er ren kosmetik. Det er beklageligt, at en så lille ændring, skal tage så lang tid. Jeg begriber simpelhen ikke, hvad EU har gang i. De må have alt for mange ressourcer, når de bruger tid på det her. Men når det er sagt, så er jeg tilfreds med, at ministeren ikke har givet større indrømmelser, siger han.

Per Clausen er enig med Tekniq i, at det haster med at give solcellebranchen adgang til den støtte, der er blevet lovet.

- Hvis ikke vi får gjort noget ved det i 2014, forsvinder den høje takst, og derfor haster det. Vi vil derfor sende det klare signal til ministeren om, at han må have en bekendtgørelse klar snart. Det bør kunne klares på under en måned, siger han.

Med den løsning, der nu er fundet, er der gjort op med diskriminationen for årene 2015 og 2016, men fra 2017 og frem skal Danmark således finde en ny måde at løse diskriminationsproblematikken på.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094