23948sdkhjf

Forsøg med alternativer til vejsalt

Furesø Kommune vil afprøve nye metoder til vinterbekæmpelse, fordi saltet ødelægger træerne langs vejene
Furesøs træer lider under den salt, der spredes ud på de glatte vinterveje. Som en af de første kommuner i landet forsøger Driftsgården i kommunen derfor at finde andre måder at bekæmpe glatte veje på. Der samarbejdes i år med forskere fra Københavns Universitet for at afprøve miljøvenlige alternativer til salt.

Det fortæller kommunen på sin hjemmeside.

Nyt alternativ

Denne vinter afprøver Driftsgården et nyt alternativ til salt. Midlet kaldes CMA (Calcium Magnesium Acetat) og vil blive anvendt på vejbanen på en forsøgsstrækning langs Kollekollevej og Kr. Værløsevej. Formålet med forsøget er at finde et middel, som ikke påvirker planter negativt og samtidig hindrer glatte frostveje. "Smukke træer langs vejene bliver en saga blot, hvis vi fortsætter med at sprede store mængder salt ud på vejene. Dette vil vi gerne være med til at finde en løsning på, så vi også i fremtiden kan have gamle træer i bymiljøet", siger formand for Miljø-, Teknik- og Erhvervsudvalget Preben S. Pettersson.

Forskere ved Københavns Universitet vil foretage en række jord- og bladprøver, hvor de første resultater vil foreligge efter målingen af bladene i august 2012. I mellemtiden vil Driftsgården gøre sig nogle erfaringer om, hvordan midlet anvendes mest effektivt under forskellige vejrforhold.

I år fik Furesø en ny saltspreder, der som noget helt nyt både kan håndtere salt, saltlage og CMA på samme rute. Saltmaskinen er GPS-styret, så den automatisk vælger det rigtige middel og dosering på de indprogrammerede strækninger.

Forsinket forsøg

- Vi ville egentlig gerne have startet forsøget sidste vinter, men var på det tidspunkt ikke klar med den rigtige maskine til udbringning af midlet, fortæller overgartner Christina Kastrup Madsen fra Driftsgården. Og fortsætter

- Driftsgården stod nemlig overfor indkøb af en ny saltspreder, og ved hjælp af nytænkning og samarbejde med leverandøren er der blevet udviklet ny software til håndtering af både salt og CMA på samme system.

Der bliver i øjeblikket kun lavet forsøg ét andet sted i Danmark. Københavns Kommune er på tredje år i gang med et lovende forsøg med et andet miljøvenligt middel kaliumformiat. Furesø Kommune har valgt CMA, da det giver en rigtig god jordstruktur og er billigere end kaliumformiat. Det bliver interessant at se effekterne af begge forsøg, og forhåbentlig vil flere kommuner i landet forsøge sig med alternativer til salt.

CMAs betydning

Med CMA får et man et miljøvenligt middel som ikke belaster planter og vandmiljø, men ligefrem giver en gevinst ved ekstra næringsstoffer der forbedrer jordforholdene. Desuden giver CMA ikke ømme hundepoter, rust på biler eller hvide skjolder på fodtøj og gulve. Det virker ned til minus 13 grader. CMA er dog også dyrere end salt, men det vil være en langsigtet gevinst, der overstiger merudgiften i form af ældre og sundere træer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093