Status quo præger danske byggecentre
Trods positive forventninger præger status quo billedet for de danske byggecentre i 2014, oplyser brancheforeningens direktør
Sådan lyder konklusionen fra Palle Thomsen, adm. direktør i brancheforeningen Danske Byggecentre.
- Vores marked følger byggeriet, og selvom der er nogle, der gerne vil fortælle, at det går bedre her, så er det ikke noget, vi overordnet set kan mærke. Det er mest de store anlægsprojekter, der fylder, men dem er der mange af de mindre håndværkere, der ikke har del i, og derfor har 2014 umiddelbart været et jævnt, stille år. Vi forventede ellers en positiv udvikling, men det er jeg bange for, at vi ikke når, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad og fortsætter:
- Status quo er en mere rigtig betegnelse. De store sygehusbyggerier giver selvfølgelig noget, men mange håndværkere på landet lider, for aktiviteten er især koncentreret om de større byer som Aarhus, Aalborg og København. De mindre håndværkere er derimod afhængige af Boligjobordningen, som jo desværre ophører her om ikke så længe.
Tomgang i 2015
På grund af Boligjobordningens ophør, er forventningerne til 2015 heller ikke høje.
- Vi håber, at der kommer en regering, der vil vækst i samfundet, men vi er noget skeptiske, når det gælder forventningerne til 2015. Her er der ingen afledte effekter af stormene, og Boligjobordningen vil ikke længere være i live. Jeg er meget nervøs for, at første kvartal kommer til at afspejle netop de punkter, siger Palle Thomsen og fortsætter:
- Også i 2015 er det forventeligt med business as usual - altså aktivitet på samme niveau - måske med en lille stigning.
Generelt oplever Palle Thomsen at de senere år har været præget af en form for tomgang.
- Markedet faldt temmelig meget i 2008 og 2009, og der har ikke været den store vækst siden. Byggecentrene har som følge af det nu skåret helt ind til benet, og på den måde klarer de sig, siger han og fremhæver, at afskedigelser har været på banen.
Ud over tomgang har byggecentrene oplevet en koncentration af markedet. Det sker som følge af den lave aktivitet og som følge af generationsskifteproblemer, bemærker Palle Thomsen.
- Det er en tendens, vi har oplevet de senere år, men den er accelereret her efter krisen, siger han.
2016 tegner mere lyst
Til forskel fra 2014 og 2015 ser Palle Thomsen mere lyst på 2016.
Her forventer han, at fremgang i stedet for tomgang vil kendetegne billedet for de danske byggecentre.
- Vi håber, at der sker lidt her, siger han og påpeger, at prognoser peger i den retning.
- På den måde tror jeg, at forhåbningerne tegner realistiske, men det bliver selvfølgelig spændende at se, hvad der sker, siger Palle Thomsen.