23948sdkhjf

Forsikring bremser aktivitet

Udgifter på byggeskadeforsikringerne forhindrer de små og mellemstore firmaer i at komme i gang
De små og mellemstore husbygger-firmaer bliver ofte bremset i opgaver, da de ikke kan leve op til de meget store forsikringskrav for at tegne den lovpligtige byggeskadeforsikring.

Og det får mange til at opgive og overlade markedet til de store typehusfirmaer, der typisk slipper billigere. De mindre føler, at det er urimeligt høje krav, de bliver mødt af.

Arbejdsgiverorganisationen Dansk Håndværk, der repræsenterer omkring 500 små og mellemstore byggefirmaer, kalder det urimeligt.

- Det er fuldstændig ude i hampen at for at bygge et hus skal firmaet kunne garantere for meget store beløb, og det skal de endda gøre i 10 år, og firmaejerne skal hæfte personligt. Det er der ikke mange firmaer og ejere, der kan gøre mere end en gang, og det betyder at byggeaktiviteten på dette område stopper, siger direktør i Dansk Håndværk, Erik Møbius.

Han vurderer, at godt 100 medlemmer i Dansk Håndværk, der bygger nye huse, er ramt af dette.

Chokeret

Et af de firmaer, der har oplevet den udvikling med stigende forsikringspriser og garantikrav, er det mellemstore byggefirma Q4You ApS fra Nordvestjylland, der har omkring 20 ansatte.

Virksomheden havde et byggeri af et nyt hus til fem mio. kr. eksklusive moms på hånden, da de blev bremset af dens nu forhenværende forsikringsselskab Tryg, der ifølge firmaets ejer, tømrermester Karsten Østergaard, var helt urimelige i deres krav til en byggeskadeforsikring.

- Vi var chokerede over de krav, der blev stillet. De var så høje, at vi ikke kan være med, og det, tror jeg, kan kun de færreste af de mindre firmaer inden for byggebranchen kan, siger han.

Tryg sagde, at en byggeskadeforsikring på det pågældende byggeri var på 75.000 kr. i præmie, og så skulle Q4You stille en garanti på 10 procent af de fem mio. kr.. Og selv om firmaet er et anpartsselskab, skal tømrermester Karsten Østergaard personligt hæfte for de 500.000 kroner.

Urimelige krav

- Det er fuldstændigt urimelige krav. Og de er umulige at leve med for et byggefirma. Hvis jeg endte med at acceptere kravet og skaffede garantien, så ville det betyde, at jeg slæber rundt med den i 10 år, og det ville gøre det meget svært at få en ny byggeskadeforsikring i forbindelse med byggeri af endnu et hus. Så reelt kan mindre byggefirmaer ikke bygge meget mere end et hus i en 10 års-periode. Det er ikke holdbart, siger han.

Karsten Østergaard mener, at forsikringsselskaberne er for krævende, og han har svært ved at se logikken i det.

- Tryg vil have os til at betale 75.000 kroner for en forsikring, der højst sandsynligt aldrig kommer til udbetaling, da vi også står for en garanti på 500.000 kroner, som skal dække eventuelle fejl. Det er for meget, og samtidig er det totalt konkurrenceforvridende, da de samme krav ikke bliver stillet til de store firmaer, siger Karsten Østergaard.

Ulovlig fidus

Licitationen - Byggeriets Dagblad har tidligere beskrevet konsekvenserne af de store forsikringskrav, og der har været eksempler på, at bestilleren af et hus også skriver under på, at han eller hun er byggestyrer og så forsvinder kravet om en byggeskadeforsikring. Hvis det er proforma, er det ulovligt.

Karsten Østergaard kender fidusen og kender til eksempler på, at den er anvendt af andre, men han vil ikke selv medvirke til det.

- Det er både ulovligt og uetisk, så det vil vi ikke være med til. Men et eller andet sted kan man da godt forstå, hvorfor nogen bliver fristet, da den jo kan sikre firmaernes overlevelse, siger han

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Tryg.

Men Tine Aabye fra brancheorganisationen Forsikring & Pension har tidligere udtalt til Licitationen omkring byggeskadeforsikringer:

- Forsikringsselskaberne er nødt til at dække sig ind, og derfor må de jo stille visse krav til forsikringstager, og især i denne tid er vi nødt til at tage vores forbehold med hensyn til, om firmaerne også eksisterer i morgen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093