23948sdkhjf

Rabat på byggesagerne skal sikre klimabyggeri

København vil reformere byggesagsgebyr-området og overvejer adfærdsændrende rabatordninger
Københavns Kommune lægger nu op til større ændringer af reglerne inden for byggesagsgebyrer.

På et møde i aften i Teknik- og Miljøudvalget skal politikerne drøfte emnet.

Og teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF) ønsker, at byggesagsgebyret bliver mere adfærdsregulerende, så der kan gives rabat til eksempelvis energirigtigt nybyggeri.

- Jeg glæder mig til at diskutere principper for byggesagsgebyrer i fremtiden. Det er mange år siden, vi har haft den diskussion, og der er sket rigtig meget. Jeg ser gerne, at vi i fremtiden for eksempel får mulighed for at give rabatter til byggerier, der gør noget ekstra for klimaet og miljøet - med grønne tage, lokal afledning af regnvand eller lignende. Den mulighed har vi ikke, som reglerne er i dag, men når vi i København netop nu tager diskussionen, er det også får at få maksimal mulighed for at påvirke den nationale dagsorden om gebyrer, udtaler borgmesteren til Licitationen.

Fremme sagsbehandling

Rabatordningen skal ifølge Ayfer Baykal ikke bare omfatte klimarigtigt byggeri, men den skal også bruges til at fremme selve sagsbehandlingen, så den bliver mere effektiv.

Det vil sige, at blandt andet korrekte ansøgninger og ordentligt udfyldte dokumenter, der letter sagsbehandlingen, skal belønnes.

- Vi vil gerne støtte vækst i København, og vi ved, at hurtig, smidig og faglig kompetent sagsbehandling er rigtig vigtigt for byggeriet. Derfor skal vi have gebyrer, der understøtter dette for eksempel ved at give rabat til ansøgninger, der kommer digitalt, og materiale, som er fyldestgørende, samtidig med at det skal være nemt og overskueligt at gennemskue gebyrerne, udtaler hun.

Ud over rabatordninger skal politikerne i Teknik- og Miljøudvalget i København drøfte mulig betaling ved ikke realiserede byggesager.

Med de nuværende gebyrregler slipper ikke realiserede byggeprojekter trods et stort ressourceforbrug i kommunen helt for gebyr, og det er først ved ibrugtagningstilladelser, at der opkræves et byggesags-gebyr.

Kritisabelt system

Hos brancheorganisationen Dansk Byggeri glæder konsulent Lea Stentoft Nissen sig over, at Københavns Kommune nu vil drøfte byggesagsgebyr-området, da hun mener, at det nuværende opkrævningssystem er kritisabelt, og at der blandt andet inden for erhvervs- og etagebyggeri er tale om en skjult grundskat.

Det er dog forståelse fra Dansk Byggeris side omkring at opkræve et gebyr også ved ikke-realiserede byggeprojekter.

- Lige meget, om det realiseres eller ej, er der jo tale om en reel sagsbehandling, så det er vel rimeligt nok, at kommuner opkræver et mindre gebyr, siger Lea Stentoft Nissen.

Udvalgets drøftelser i aften skal føre til reelle ændringsforslag, som Teknik og Miljøudvalget skal tage stilling til på næste udvalgsmøde om 14 dage.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125