Energiaftale sikrer mere renovering
Byggeriets parter glæder sig over øget fokus på det eksisterende byggeri og mere energirigtige materialer
Det er nogle af byggeoverskrifterne i det brede forlig, der blev indgået i torsdags af alle partier i Folketinget undtagen Ny Alliance.
Den øgede fokus på den eksisterende byggemasse glæder byggebranchen, da de ældre bygninger er den store synder i forhold til overforbrug af energi, og derfor er området også den store vækstmulighed i forhold til en branche, der er ramt af nedgang på nybygningsdelen.
Og der ligger for milliarder af kroner inden for renoveringsdelen. Og den første milliard kommer fra staten.
Energi-kroner
Forligskredsen bekræfter i den nye aftale, at det med finansloven er besluttet at indføre en tilskudspulje for energirenovering i boliger i 2013 og 2014 med 500 mio. kroner hvert år.
Den nye pulje af støttekroner afløser den eksisterende Boligjob-ordning, og fra 2013 kan borgere kun få støtte til byggerenoverings-projekter, hvis de er energiforbedrende.
Forliget bevilgede endvidere yderligere 30 mio. kroner til energirenovering af bygningsmassen, og så er der givet håndslag på, at der skal laves en helt ny og gennemarbejdet plan i forhold til den eksisterende bygningsmasse inden udgangen af 2013.
- Der udarbejdes en samlet strategi for energirenovering af den eksisterende bygningsmasse, herunder undersøges muligheder for stramning af kravene til bygningskomponenter, samt en samlet analyse af området, står der.
Helt ny strategi
Direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen er meget tilfreds med forligets fokus på energirenovering og løftet om en samlet strategi for energirenovering af hele den danske bygningsmasse.
- Der er i den grad behov for at få sat tal på den store renoveringspukkel, som vores bygninger står overfor, og potentialet for energioptimering, siger han.
Også hos installatørernes arbejdsgiverorganisation Tekniq, er der roser til politikerne for den nye plan.
- Den strategi bidrager installationsbranchen gerne til at fylde ud. Installatørernes viden om energirigtige produkter og løsninger vil kunne bidrage til, at man også her får mest value for money. Som en del af det forslag om renovering af den eksisterende bygningsmasse, er der også langt op til en stramning af kravene til anvendelse af bygningskomponenter, hvilket også er meget positivt, siger adm. direktør i Tekniq, Niels Jørgen Hansen
Den sidste del om større energikrav til byggematerialer, er der dog delte meninger om - blandt andet hos Dansk Byggeri.
- Det er fornuftigt, at politikere har fokus på dette område og vil fremme udvikling af fremtidige produkter både med hensyn til øget energioptimering og eventuel produkt-eksport. De skal dog undgå at stille for store krav i Danmark, så andre landes producenter får bedre konkurrencevilkår, siger Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri
Og de samme toner lyder fra interesseorganisationen DI Byggematerialer, hvor branchedirektør Elly Kjems Hove dog overordnet set er tilfreds med den nye energiaftale, som hun roser.
Men i stil med Dansk Byggeri indskærper hun overfor politikere, at de skal passe på danske virksomheders konkurrenceevne.
- Det kan være positivt og fremme innovation at stille højere krav til byggematerialer, men det kan ikke nytte noget, at der bliver stillet særlige nationale krav til produkter. Hvis der skal gælde strammere energikrav til byggematerialer og komponenter i Danmark skal det gælde for hele EU, siger Elly Kjems Hove.
Lettere leje-renovering
Endelig roser byggebranchen, at der i forliget er lagt op til et større incitament for ejere af lejeboliger at energirenovere deres ejendomme.
- Med den nye aftale er der lagt op til, at de barrierer, der hidtil har været for energirenovering på lejeboligområde bliver mindsket. Forslaget om at lave en balanceret ordning mellem energirenovering og en øget lejeindtægt, vil kunne sætte gang i tiltrængt energirenovering af lejeboliger, siger Niels Jørgen Hansen fra Tekniq.