Partierne må bekende kulør i dag
Folketinget skal i dag behandle et forslag fra blandt andre De Konservative om ikke alene en bevarelse af håndværkerfradraget, men en udvidelse til svensk niveau. Regeringen har dog flertal for at fjerne ordningen med næste års finanslov
Der er næppe tvivl om, at debatten bliver benhård og en kamp om troværdighed. Regeringen påstår, at det er en hovedopgave at skabe arbejdspladser, men ved at fjerne BoligJobordningen, bliver et sted mellem 4.000 og 5.000 byggearbejdere arbejdsløse.
Regeringen vil på sin side henvise til beregninger fra Finansministeriet, der sætter spørgsmålstegn ved beskæftigelseskonsekvenserne af at fjerne boligjobfradraget. Der vil oppositionen på sin side henvise til, at der er forskel på teoretiske beregninger i Finansministeriet og virkelighedens verden, hvor svenske erfaringer viser, at ordningen giver overskud på bundlinien.
For lille
Ifølge et notat fra Dansk Byggeri har BoligJobordningen, der har kørt syv måneder i 2011, betydet, at 310.000 personer har indberettet fradrag til Skat ved det seneste årsskifte.
Fradraget, der har en værdi af maksimalt 5.000 kroner pr. voksen person i husstanden, løber op i lidt over tre mia. kroner, men den effektive værdi er cirka en milliard kroner.
- Et problem med BoligJobordningen er imidlertid, at den ikke er stor nok til at skabe incitament til at få udført større projekter, der for eksempel har energi- og miljøeffekter af betydning. I Sverige fungerer ROT - Renovering, Ombygning og Tilbygning - ordningen som et tilskud på 50 procent af lønomkostningerne, dog højst 50.000 kroner per person over 18 år i en husstand. En forudsætning for at få tilskuddet, der i realiteten er en skattereduktion, er, at boligejeren har en skattebetaling, der mindst svarer til skattereduktionen, skriver Dansk Byggeri i notatet.
Forslag
Dansk Byggeri foreslår derfor, at alle boligejere tildeles et tilskud på maksimalt 50.000 kroner årligt per voksen medejer i en husstand.
Alle lejere og andelsboligejere, der bor i flerfamiliehuse, tildeles ligeledes et tilskud på maksimalt 50.000 kroner årligt per voksen beboer i husstanden, hvilket kan videreføres til udlejer til fællesprojekter.
Samtidig skal tilskuddet være på 40 procent for arbejdsløn og 25 procent for materialer.
Rockwoolfoden har i en rapport fra 2010 påvist, at sort arbejde koster den danske statskasse otte milliarder kroner om året i tabte skatteindtægter. En stor del af den sorte aktivitet er relateret til byggesektoren, og et tilskud på op til 50.000 kroner om året vil have en meget gavnlig effekt på at reducere omfanget af sort arbejde, da prisforskellen på at købe sort eller hvidt vil blive kraftigt reduceret. Det vil desuden skabe mere fair konkurrence i byggesektoren, give de danske forbrugere bedre garanti for det udførte arbejde og forbedre arbejdsmiljøet for medarbejderne i byggebranchen.
Pessimist
Erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, siger til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at han desværre ikke forventer, at debatten i Folketingssalen vil medføre, at regeringen fortryder sin beslutning.
Men på den anden side er Torben Liborius glad for, at argumenterne for ordningen nu kommer for dagen i Folketingetssalen.
- Vi kommer også til at høre en snakken udenom" for, hvorfor ordningen fjernes. Vigtigst er det dog at skabe klarhed over de svenske erfaringer, som vi burde lytte meget mere til i Danmark. Men når vi hidtil har set, hvordan regeringen behandler både BoligJobordningen og den energirenoveringstilskudsordning, der skulle have erstattet den, så er jeg desværre pessimistisk, siger Torben Liborius, der spår at alene fjernelsen af BoligJobordningen koster mindst 5.000 byggearbejdspladser, hvortil kommer cirka tre tusinde job ved forringelsen af solcelleordningen:
- Det er et drab på solcelleordningen, siger han.
Svenske erfaringer
Det svenske Skatteverket har i august 2011 udgivet en rapport over erfaringerne med ROT-ordningen.
78 procent af svenske virksomheder vurderer, at ROT-ordningen har medført en reduktion i omfanget af sort arbejde, 86 procent af den svenske befolkning synes godt om ROT-ordningen, og 90 procent af svenskerne mener i dag ikke det er acceptabelt af få udført sort arbejde.
Enkel fakturamodel
Dansk Byggeris forslag indebærer, at der anvendes en enkel fakturamodel som i den svenske ROT-model.
Virksomheden sender to regninger: en til kunden på 60 procent af lønnen og 75 procent af materialerne, og en til skattevæsenet på 40 procent af lønnen og 25 procent af materialerne, dog højst 50.000 kroner per voksen i boligen.
Skattevæsenet udbetaler således sin del som et tilskud direkte til virksomheden. Ordningen er enkel at administrere og meget incitamentskabende.
Borgeren behøver ikke søge om at få godkendt sit tilskud, og borgeren skal heller ikke betale hele boligrenoveringsbeløbet, hvilket gør finansieringen lettere.