Yderområder får vist vejen
Landets yderområder kan spille en rolle i fremtidens samfund. Men hvilken? Det diskuteres på konference i dag
Borgere og arbejdspladser bevæger sig mod de største byer, og det står stadig mere klart, at yderområderne må finde nye roller.
Siden 2007 har Realdania sammen med Thisted, Lolland og Bornholm kommuner skabt nye veje til udvikling af yderområderne gennem 16 demonstrationsprojekter i partnerskabsprojektet Mulighedernes Land.
Det centrale spørgsmål har været, hvordan borgere, erhvervsliv og kommuner i fællesskab kan skabe en udvikling, som er bæredygtig, fordi den tager afsæt i det enkelte steds fysiske, kulturelle og sociale kvaliteter.
Fælles konference
Nu afsluttes Mulighedernes Land med en fælles konference i dag, hvor der deles ud af erfaringer fra projekterne, og yderområdernes fremtid sættes til debat.
Programmet byder blandt andet på erfaringer fra de tre kommuner og oplæg om Eden Project i Sydengland.
Her har iværksætter Tim Smit forvandlet en mine fra et ar i landskabet til et stort natureksperimentarium i form af én stor, overdækket have.
Desuden diskuterer borgmestrene fra Bornholm, Lolland og Thisted kommuner, Winni Grosbøll (S), Stig Vestergaard (S) og Lene Kjelgaard Jensen (V) udvikling og afvikling for yderområderne, og der er paneldebat med eksperter inden for landdistrikter og planlægning.
På konferencen udgives en bog og et erfaringskatalog, der i tekst og billeder formidler de 16 projekter og tværgående erfaringer fra Mulighedernes Land.