Der er brug for et større overblik
Renoveringsaktiviteten vil eksplodere i de kommende år. Behovet er enormt, alene set ud fra den alder og den mængde af eksisterende byggeri, vi har nu, siger Henrik Bang, der er direktør i Bygherreforeningen.
Licitationen - Byggeriets Dagblad har spurgt Bygherreforeningens direktør, Henrik Bang, hvad der er sket i mellemtiden og hvor langt man er kommet på målet for kampagnen.
- Der er tryk på kedlerne lige nu. Ikke mindst afventer vi jo en ny byggepolitisk strategi. Udfordringen var og er, at heller ikke hos de, der kan gøre noget ved renoveringsefterslæbet, nemlig bygherrer og ejendomsudviklere, var renoveringsspørgsmålet langt nok fremme. Ofte gik snakken på nybyggeri, og det faldt jo også tilbage på os selv. Vores medlemmer er hos os, fordi de sætter nye ting i gang, men langt de fleste har også eksisterende byggeri. En af vores helt store grupper er kommunerne, og det er kendetegnende for dem, at de måske bygger én ny bygning om året - og så har de 99 stående som de skal passe på og videreudvikle. Og det er jo realiteten i Danmark. Over halvdelen af omsætningen i byggeriet er faktisk på det eksisteende byggeri.
Men har det fastfrosne marked for nybyggeri ikke netop gjort noget godt for renoveringsarbejdet?
- Jo, vi har bestemt haft medvind med vores kampagne. Så jeg synes, vi er nået langt på de tre år, der er gået: Både bygherrer, rådgivere og udførende ser det som en spændende forretningsområde og en aktivitet de skal blive bedre kompetencemæssigt klædt på til. Og det er rigtig positivt, siger Henrik Bang.
Han skynder sig dog at tilføje, at det ikke betyder, at der ikke er uløste problemer:
- Det er fortsat et svært område. Og for at gøre udfordringerne mere klare har vi lavet en hvidbog, der har søgt at klarlægge området og søgt at være fremadskuende, så vi kan få adresseret det, der skal laves i de kommende år. Det hurtige svar er, at renoveringsområdet vil eksloderre i de kommende år - blot set ud fra demografien af bygningerne. Vi ved, hvor gamle de er og hvad de er lavet af, og så ved vi også, hvornår de er modne til nyt tag og så videre, siger Henrik Bang til Licitationen.
Bygherreforeningens direktør har i flere sammenhænge gennem årene efterlyst det store overblik, så man lettere kan prioritere opgaverne.
- Men det, vi jo venter på lige nu, er den store strategi for energirenovering fra regeringen. Hele branchen har budt ind med idéer, og Bygherreforeningen mener, at netop overblikket er afgørende. Ud fra fremskrivninger skal vi de næste 5-10-15 år kunne se endnu mere præcist, hvad der bliver behov for, for eksempel udskiftning af tage på 50er-byggerier, eller hvad vi nu kan se, der bliver mere behov for de kommende år.
Store investeringer
Henrik Bang fremhæver også et andet stort problem - nemlig at klimaregnskabet for bygherren er svært at få til at gå op.
- Det er store investeringer, vi taler om, og energibesparelsen kan måske betale noget af det hjem, men det er helt nødvendigt, at man timer sit arbejde, så man tager fat i bygningen, når den alligevel er moden til renovering - og så kan man tage energibesparelsen samtidigt. Hvis du prøver at energirenovere en bygning med et tag, der kun er 10 eller 20 år gammelt, så går regnestykket slet ikke op. I det hele taget er der brug for at tage noget usikkerhed ud af beslutningen. For bygherren vil jo sidde med den usikkerhed, om besparelsen nu også i sidste ende bliver så stor, som rådgiverne siger, påpeger han.
Også det store spørgsmål om energiforsyning bliver der bokset en del med blandt Bygherreforeningens medlemmer, ifølge Henrik Bang:
- Mange spørger sig selv, om el i fremtiden bliver bæredygtigt. Derfor venter mange bygherrer måske for længe med at tage beslutningen om at renovere. Så det handler om i fremtiden - også for rådgiverne - at blive bedre til at ramme plet, når man vil forudsige effekten og besparelserne ved renovering, siger han.
Hvor store usikkerheder skal man acceptere. Der findes jo mange forskellige byggematerialer- og metoder?
- Helt sikker kan man aldrig blive. Det handler jo også om brugernes adfærd. Hvor vilde er de med at skrue op for varmen, for eksempel. Men man bør forlange af den dygtige rådgiver, at usikkerhederne med hensyn til brugeradfærd i bygningerne bliver reduceret.
Henrik Bang fremhæver desuden efterslæbsdiskussionen, hvor også det offentlige har store opgaver foran sig:
- Kommunerne har for eksempel en mekanik, hvor de arbejder med et-årige budgetter og en horisont på typisk fire år, for det er valgperioden for politikerne. Og det kan give særlige mønstre i, hvordan man laver beslutninger, siger Henrik Bang på sin egen tørt humoristiske facon.
Derfor håber Henrik Bang, at netop disse problemer bliver adresseret, når den nye energirenoveringsstrategi fra regeringen kommer ud - forhåbentlig inden sommerferien.
- Men derfor er det hele ikke ventetid. Mange initiativer er også fra politisk hold sat i gang og der foregår rigtig mange spændende ting på området. Men det kræver fortsat, at rigtig mange fagfolk bliver klædt på til renovering. Derfor har vi og andre arbejdet med at inddrage renovering på stort set alle uddannelsessteder. Det er der, de unge bliver præget til at tænke mere ambitiøst i retning af renovering.