Byggeriet på vej med stormskridt
Et par gigantiske storme med store ødelæggelser er formentlig en væsentlig årsag til at byggevirksomhederne er mere optimistiske end i næsten seks år
Den såkaldt sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg er steget til sit højeste niveau siden foråret 2008, det vil sige i knap seks år. Udbedringer af skader efter oktoberorkanen antages at have indflydelse på optimismen.
- Selvom det er på en trist baggrund, så må man konstatere, at udbedringen af stormskader efter oktoberorkanen har løftet både optimismen og bestanden i ordrebøgerne, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.
Danmarks Statistiks konjunkturbarometer er baseret på tilbagemeldinger fra virksomheder, som vurderer de nærmeste forventninger til beskæftigelse, omsætning og tilbudspriser. Den sammensatte indikator er fortsat negativ, men trods alt mindre negativ end på noget tidspunkt siden maj 2008.
- Det er absolut positivt, at virksomheder begynder at se lys for enden af tunnelen og er på vej ud af krisen med stormskridt, men man skal huske på, at de to storme med fem ugers mellemrum trods alt er 100-års hændelser. Det giver beskæftigelse på et tidspunkt af året, hvor mange virksomheder normalt må sende folk hjem. Vi oplever, at mange virksomheder klarer den øgede efterspørgsel ved netop ikke at sæsonafskedige og ved overarbejde, mens vi endnu mangler at se en tredje bølge i form af nyansættelser. Overordnet ændrer det dog ikke ved grundvilkårene i branchen, siger Bo Sandberg, der derfor ikke mener, at statsminister Helle Thorning-Schmidt bør aflyse den varslede vækstpakke.
Fokus på ansættelse
Også i Dansk Håndværk oplever man, at medlemsvirksomhederne er mere optimistiske. Det ser bedre ud med antallet af ordrer, og det vil i løbet af de kommende måneder betyde, at de lokale virksomheder lige så stille tager fat på at ansætte nye medarbejdere, vurderer direktør i Dansk Håndværk, Erik Møbius.
- I de seneste år har vi brugt megen tid på at oplyse virksomhederne om regler og krav i forbindelse med afskedigelser. Men nu skifter vi fokus og sætter ind med oplysning om, hvordan man forbereder ansættelse af nye medarbejdere. Vi bruger mere tid på at fortælle om de krav virksomheden bør stille og hvad loven kræver, for at alt er som det skal være, når de nye medarbejdere forhåbentlig i løbet af det kommende halvår kan starte på et job hos en lokal håndværker, siger Erik Møbius.
Også han vurderer, at de to storme samt en slutspurt i udnyttelsen af håndværkerfradraget har givet ekstra arbejde og mere optimisme.
El-installatører i top
Der er store forskelle i de enkelte delbranchers forventninger til de kommende tre måneder. Størst optimisme både med hensyn til beskæftigelse og omsætning er der blandt el-installatørerne, mens malere og murere har de mest negative forventninger.
Ikke overraskende oplyser de fleste virksomheder, at kun manglende efterspørgsel er anledning til produktionsbegrænsninger. Syv procent svarer, at finansielle begrænsninger går ud over produktionen.
- Man kan altid diskutere, om glasset er halvt fuldt eller halvt tomt, men kreditklemmen er fortsat et problem for mange bygge- og anlægsvirksomheder, som får bremset vækstpotentialet. Det er et stabilt billede gennem flere måneder nu, at virksomheder svarende til syv-otte procent af beskæftigelsen, oplever adgang til kredit som den væsentligste produktionsbegrænsning. Men forhåbentlig bliver 2014 året, hvor også den parameter begynder at lysne, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.