23948sdkhjf

Laveste vinterledighed i seks år

Det milde vintervejr og beskæftigelsesindsprøjtning fra to storme banker ledigheden i byggeriet ned
Det er ikke kun i virksomhedernes ordretiltag, man får de første optimistiske toner i fem-seks år. Også et kig på ledigheden i byggeriet giver anledning til en vis optimisme.

Ved udgangen af 2013 er ledigheden i byggefagforbundene opgjort til 6,4 procent. Det er den laveste ledighed ultimo december siden 2008. I 2012 var den til sammenligning 13,4 procent.

I byggefagforbundenes paraplyorganisation BAT-kartellet ser sekretariatsleder Gunde Odgaard fire årsager til den relativt lave ledighed ved årsskiftet.

- For det første det meget milde vejr. Det betyder, at mange faggrupper, der normalt er hjemsendt på denne tid af året, ikke mindst murerne, ikke har oplevet den sædvanlige stigning i ledigheden. For det andet de to storme, som har givet en række udbedringsopgaver af forskellig slags. For det tredje har en del mindre virksomheder uden tvivl haft travlt op til årsskiftet på grund af håndværkerfradraget, og endelig for det fjerde håber jeg, at flere bygherrer har valgt at totalinddække deres byggerier, fordi de har fundet ud af, at man sagtens kan bygge om vinteren. Den største udfordring er vand, og den løser man ved totalinddækning, siger Gunde Odgaard.

Mere optimisme

Den laveste ledighed i byggebranchen har elektrikerne, men det usædvanlige for årstiden er, at 3F’ernes ledighed ikke har taget den sædvanlige tur op ad.

- Vejret betyder en meget stor del, men jeg synes generelt, at der er baggrund for en forsigtig optimisme for byggeriets beskæftigelse. Det begrunder jeg med de mange projekter, der er undervejs, og ikke mindst den lave rente og lave inflation samt den store private opsparing. Hvis vi får gang i beskæftigelsen, kan det sprede lidt mere optimisme i de små hjem, som så igen kan sætte gang i flyttekæderne og dermed investeringer i boligen, siger Gunde Odgaard.

Han ser dog på trods af de positive ledighedstal og virksomhedernes optimisme ingen grund til at aflyse den vækstpakke, som statsminister Helle Thorning-Schmidt har varslet.

- Samtidig med vækstpakken kunne regeringen samtidig passende kigge på kravene til udbud, når det offentlige bygger. Der er ikke for lidt konkurrence i byggeriet, men derimod for megen fokus på pris. Og billigste tilbud fører samlet set ikke på den lange bane til bedre og billigere byggeri, mener Gunde Odgaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094