23948sdkhjf

Nu skal ulykkeskurven knækkes

En enig byggebranche står sammen om nye initiativer, der skal bringe antallet af arbejdsulykker ned
Antallet af arbejdsulykker blandt ansatte i bygge- og anlægsbranchen har bidt sig fast på knap 5.000 ulykker hvert år, heraf godt 1.000 med alvorlige kvæstelser og længere sygefravær. Nu skal kurven imidlertid knækkes.

Det er branchen enig om.

På initiativ af regeringen og Enhedslisten har alle parter i byggeriet, det vil sige ud over arbejdsgivere og lønmodtagere også bygherrer, arkitekter og rådgivere, samt Arbejdstilsynet udarbejdet en handlingsplan med det formål at knække ulykkeskurven.

- Det er helt urimeligt, at de beskæftigede i byggebranchen risikerer at sætte helbredet eller i yderste konsekvens livet på spil ved at gå på arbejde. Der sker alt for mange ulykker i byggeriet. Det kan og det skal vi have bragt ned. Ulykker har ikke bare konsekvenser for den enkelte, men også for samfundet er det uholdbart med så mange arbejdsulykker, sagde beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), da hun fredag på en byggeplads på Frederiksberg præsenterede handlingsplanen. Og selv om præsentationen foregik i fem meters højde ved foden af det tag, hvor byggefirmaet Jakon i øjeblikket er i gang med at lægge nye tegl, skete det på en solid og afsikret og overdækket arbejdsplatform.

Ministeren udtrykte stor tilfredshed med, at branchen står sammen om indsatsen, idet samarbejdet er afgørende for at få bedre og mere sikre byggepladser.

- Alle vil vinde på færre ulykker. Som mere progressive arbejdsgivere udtrykker det er et godt arbejdsmiljø en forudsætning for produktivitet og konkurrenceevne. Det gode arbejdsmiljø derfor gavner både lønmodtagere og virksomheder og i sidste inde vinder også samfundet, mener ministeren.

Det er Peter Stenholm, direktør i Dansk Byggeri, enig i.

- Et ordentligt arbejdsmiljø er en forudsætning for, at der kan skabes produktivitet og dermed sorte tal på bundlinjen, så derfor er vi meget glade for samarbejdet om at få skabt bedre arbejdsmiljø og få nedbragt antallet af arbejdsulykker, siger han.

Sikkerheden har sejlet

På vegne af lønmodtagerne kalder formanden for BAT-kartellets arbejdsmiljøudvalg, Malerforbundets forbundsformand Jørn Erik Nielsen, handlingsplanen for ambtitiøs og nødvendig.

- I for mange år har sikkerheden sejlet i vores branche, og antallet af ulykker er stort set uændret over de seneste 40 år. Byggeriets andel af beskæftigelsen udgør seks procent, men vores andel af arbejdsulykkerne udgør 13 procent. Det skal vi gøre bedre, siger Jørn Erik Nielsen.

Bygherrerne har også en vigtig rolle at spille, når der skal skabes bedre og mere sikre byggepladser. Det erkender Bygherreforeningens direktør Henrik L. Bang.

- Det har meget at sige, hvilke krav man stiller i forbindelse med sit byggeri, og det er noget vi fokuserer på fra såvel kunder som rådgivere. God planlægning og dialog er de bedste fundamenter for sikre byggepladser, og vi glæder os til at påvirke arbejdsmiljøet i den rigtige retning, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094