Energi er motivation til renovering
Nye byggesystemer og højisolering kan bedre opfylde drømme om flere kvadratmeter og lavere varmeregninger
- En af de vigtigste drivkræfter, der findes, er at minde folk om, at naboen klarer sig bedre, siger virksomhedens stifter Alex Laskey, til Politiken.
Opower, der siden 2007 har opbygget 90 energiselskabs-kunder i otte lande, leverer strøm til 22 mio. husholdninger. Målet er at opsamle og sælge viden om, hvordan elselskaber kan få forbrugerne til at spare på energien.
Firmaet har netop indgået partnerskab med Tepco i Japan og kommer dermed op på i alt 42 husholdninger.
En test afslørede, at hvis man bruger argumentet om, at man er med til redde planeten ved at spare på energien, havde det kun begrænset effekt. Fortalte man derimod kunderne, at de klarer sig 30 procent dårligere end de fleste af naboerne, så kom der gang i energirenoveringerne, ifølge Alex Laskey.
Kniven for struben
Den tendens bekræftes af flere rådgivere, herunder arkitektvirksomheden Arkitema, der arbejder med store energirenoveringer.
I lyset af, at renoveringer vinder frem på bekostning af nybyggeri - der i det private fortsat ligger stille - har både rådgivere og materialeleverandører søgt at tænke innovativt for at fastholde omsætningen.
- Virksomhederne i byggeriet har haft kniven på struben under krisen. Set i det lys har langt hovedparten været nødt til at se indad og skrue på alle tænkelige knapper for at udvikle deres virksomhed, siger kommunikationschef hos Arkitema Architects, Holger Dahl.
- Det betyder, at de, der er kommet ud på den anden side, står rigtig stærkt i dag, når de skal konkurrere om nye opgaver, tilføjer han.
Nye byggesystemer
Hos Arkitema har man - efter et forudgående analysearbejde - valgt at fokusere på kerneforretningen, der omfatter bæredygtigt byggeri samt design af skoler, boliger og superhospitaler.
Og behovet for en lavere varmeregning end naboen og for mere plads kan kombineres, viser nyere projekter.
Arkitema har for eksempel indgået partnerskab med firmaerne Ambercon og Contec, med hvem de har udviklet byggesystemet Connovate, der, baseret på præfabrikation og hurtig opførelse, gør det muligt at bygge tyndere facader og skabe mere lys i bæredygtige bygninger.
Et af projekterne er Rosenhøj-boligbebyggelsen ved Aarhus, der består af 840 boliger fordelt på 27 blokke i fire etager.
- De nye isoleringskrav er et eksempel på, at bare man sætter overliggeren højt nok, så kommer løsningerne også, har kreativ leder hos Arkitema, Rolf Kjær, tidligere sagt til Licitationen.