Global udbyder af kreditforsikring har fået fodfæste
22 medarbejdere i Vejle sørger for at danske virksomheder ikke kommer til at lide store unødvendige tab på kunder, der ikke kan betale. Coface Danmark A/S kan også mærke, at det går en anelse bedre i byggeriet
Her går tiden med at sætte en risiko på de virksomheder, som er samhandelspartnere med Cofaces kunder.
- Vi kan sådan set godt følge den forsigtige optimisme, der har bredt sig - og det gælder også den danske bygge- og anlægssektor, siger adm. direktør Erling Sørensen.
- Når det gælder byggebranchen, så er det nok især byggevareeksporten, som er lidt i fremgang, og hvor det går ganske fornuftigt, siger han videre.
Tjener på risiko
Cofaces forretningsgrundlag er som de øvrige ovenfor omtalte aktører at tage en risiko på vegne af kunden.
Det tager man så en præmie for, og hvis det går galt, det vil sige, at forsikringskundens kunde ikke er i stand til at betale for den vare, han har købt hos forsikringskunden, ja så dækkes forsikringskunden ind af den kreditforsikring, der er tegnet.
Det tager kreditforsikringsselskabet sig naturligvis betalt for, og det sker som en promilleberegning på cirka en promille af den omsætning, der forsikres.
- Det er gængs i denne branche, og selvom man generelt kan sige, at de hårde kriseår har givet nogle dyrere forsikringer, så er der qua flere aktører i markedet, stadig benhård konkurrence på priserne for at forsikre, siger Erling Sørensen til Licitationen.
Store tab
Han erkender, at der har været store tab i de forgangne år,
- I 2008 dækkede vi omkring 70 procent af den omsætning, som vore kunder havde. Det faldt i en periode helt ned til 60 procent, men er nu ved at rette sig igen til et tilnærmelsesvist normalår, fortæller han.
Firmaet har også haft større tab på de forsikringer, der har været tegnet - faktisk op mod 100 procent.
- Det er også faldet, nemlig til omkring 45-50 procent, som er tæt på et normalår, siger han.
Coface har en del kunder inden for bygge- og anlægsbranchen, blandt andet flere leverandører af byggematerialer. Ellers er det typisk eksportvirksomheder, gazellevirksomheder og nystartede virksomheder, som i størst omfang har taget kreditforsikringen til sig.
- Vi ser tydeligt, at krisen i erhvervslivet har gjort virksomhederne også inden for constructions mere forsigtige. De er blevet langt mere bevidste om at forsikre deres omsætning, siger Erling Sørensen.
Coface er global
Inden virksomheden sender sin første leverance til sin nye kunde, går Coface ind og undersøger kundens seneste økonomiske status og godkender et kreditmaksimum, som Coface yder dækning for. Maksimum er 90 procent dækning. Fundamentet er en fornuftig kreditstyring, som kort fortalt sikrer faldende tab og stigende indtjening.
Hos Coface bliver ansøgningerne (læs godkendelse af ny kunde, red.) om kreditforsikring i dag behandlet via onlinesystemet Cofanet. Det betyder, at tømrerfirmaet eller vinduesproducenten straks kan få svar og komme videre med for eksempel salg og produktion.
- Mange små og mellemstore virksomheder har slet ikke ressourcer til selv at kreditvurdere nye kunder og markeder, og slet ikke i udlandet. Vi har de nødvendige ressourcer og trækker på viden og erfaring fra Coface-enheder i 67 lande verden over, siger Erling Sørensen.
Kreditforsikring har også generelt økonomisk indflydelse på virksomheder, som har afgivet virksomhedspant. Denne pant er for eksempel af banken vurderet ud fra nogle kriterier og har en given værdi.
- Men hvis virksomheden har kreditforsikret sine kunder, så stiger pantværdien, fordi risikoen for at tabe penge nu bliver reduceret væsentligt. Det betyder, at virksomheden får en stærkere position i forhold til sit pengeinstitut i de tilfælde, hvor der er afgivet virksomhedspant, påpeger Erling Sørensen.