23948sdkhjf

Fremtidens hus er vedligeholdelsesfrit

Upcycling og et vedligeholdelsesfrit hjem bliver attraktivt for fremtidens boligkøbere. Det illustrerer Realdanias eksperimentelle Nyborg-huse, der blandt andet har vist CO2-reduktioner på 86 procent
Realdania Byg har i nu halvandet år opført seks nye enfamiliehuse i Nyborg. På hver sin måde viser de, hvordan det kan lade sig gøre at reducere ressourceforbruget og begrænse C02-udledningen i forskellige faser af en bygnings levetid.

- I vores upcycling-hus opnåede vi for eksempel CO2-reduktioner på 86 procent målt pr. kvm, fortæller Jørgen Søndermark, projektleder og arkitekt hos Realdania.

Han var en af oplægsholderne ved den nyligt overståede Building Green-messe i Forum i København, hvor han nu - fire måneder efter at det sidste hus blev opført - kunne fortælle, at det i et af typehusene lykkedes at skabe en bolig, hvor CO2-udledningen i forhold til et traditionelt typehus er reduceret med hele 45 procent - vel at mærke uden at det koster ekstra.

- Når man bygger, giver det god mening at tænke i at genbruge materialer, der så at sige allerede har betalt CO2. Eller endnu bedre: At udvikle processer, så skrald eller ubrugelige materialer kan upcycles og genanvendes til nye byggematerialer af højere brugsværdi, end de oprindeligt havde, siger Jørgen Søndermark, der tilføjede, at der ikke skal meget til for at tippe vægtskålen:

- Vi opførte for eksempel et hus udelukkende bygget af tegl. Det overholder alle energikrav og er diffussionsåbent, så det holder på varme og kølighed i en god balance. Men hvis man maler det, fjerner man noget åndbarhed og dermed bliver regnskabet et andet, siger han.

Markant fodaftryk

Baggrunden for projektet er samfundets krav om at sænke det løbende energiforbrug i boligen.

- Men forbruget i husene er kun én brik i det store energispil. Også opførelsen af byggeriet, vedligeholdet og de ændringer, beboerne foretager, sætter markante fodaftryk og bidrager til de snart velkendte 40 procent af landets samlede CO2-udledning, som byggeriet står for.

På den baggrund satte Realdania Byg sig for at undersøge løsninger og nødvendigheder for reduktion af enfamiliehusets CO2-udledning.

- Det er ikke tidligere undersøgt tilsvarende grundigt og enkeltvist, og projektet har været fulgt af Statens Byggeforskningsinstitut (SBI), der har dokumenteret projekternes CO2-besparelser sammenlignet med et tilsvarende almindeligt hus, siger Jørgen Søndermark.

Styr på forbrug

I juni 2014 stod alle husene færdige, også det sjette, der kom til at hedde MiniCO2 Typehuset og blev et konkret bud på fremtidens parcelhus.

Alle erfaringer fra de fem første er samlet i et optimalt CO2-reduceret typehus, opført inden for en almindelig anlægsøkonomi.

- Det kan tilpasses familiens skiftende behov og hjælper med at holde styr på forbruget af energi. Og med aktivitetsrum, der får folk til at se mindre tv samt et praktisk overdække til vasketøj, så man ikke behøver tørretumbler, er det med til at spare CO2 i hele parcelhusets levetid, siger Jørgen Søndermark.

Levetid på 150 år

Og levetid og vedligeholdelse er netop væsentlige faktorer, når det gælder om at reducere CO2-udledning.

- Der er god mening i at øge husets levetid fra de typiske 50 år til det tredobbelte. Hvis et hus kan leve i 150 år - og ikke kræver vedligeholdelse de første 50 år - spares lige så meget CO2, som det ville kræve at opføre op til tre nye huse, siger Jørgen Søndermark.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094