75-årig maskinudlejer med høj puls
Gustav H. Christensen valgte at leje maskiner ud i stedet for at gå på pension
Der er fuld fart på maskinudlejer Gustav H. Christensen. Tirsdag den 13. maj fylder han 75 år. To dage senere har han 40 års jubilæum som selvstændig. I år er det i øvrigt også 55 år siden, han startede i branchen med de store, gule maskiner. Og hvis vi lige skal runde mærkedagene helt af, så var det i november 2013, han og Krista havde guldbryllup.
Der er fuld fart på den 75-årige maskinudlejer med Gustav H. C. Udlejning A/S i Herning.
- Og når vi kommer frem til marts, kommer der også godt gang i forretningen igen. Det kan jeg mærke, erklærer Gustav H. Christensen.
Helbredet bestemmer
- Det er helbredet, der bestemmer fremtiden. Så jeg har ingen planer om at stoppe. Klargøringen af maskinerne ordner jeg selv sammen med to dygtige deltidsmedarbejdere. Og så har jeg en fast mand til at køre lastbilen. Han er udlært mekaniker, så kan går også og laver mange ting på værkstedet, fortæller Gustav H. Christensen.
Navnet Gustav H. Christensen klinger højt og tydeligt hos mange inden for entreprenørbranchen. Og navnet figurerer da også fortsat på masser af byggepladsskilte og store maskiner rundt omkring. Entreprenørfirmaet Gustav H. Christensen A/S lever i bedste velgående, men nu uden Gustav H. Christensen i chefstolen.
- Jeg havde spurgt mine to døtre, om de var interesserede i at overtage firmaet. Det var de ikke dengang i 1994, og så blev Lars Kristensen ansat som projektleder med det klare sigte, at han skulle overtage. I år 2000 tog vi hul på generationsskiftet, ved at Lars Kristensen overtog halvdelen af firmaet. I 2007 overtog han resten, og jeg trak mig ud, fortæller Gustav H. Christensen.
I gang med udlejning
Med i aftalen var en klausul om, at Gustav H. Christensen skulle holde fingrene fra entreprenørarbejde i to år. Men ikke noget om, at han ikke måtte leje maskiner ud.
- En af mine døtre og en tidligere medarbejder havde købt Sunds Entreprenørforretning. De skulle naturligvis bruge nogle maskiner, men havde ikke lige pengene til at købe for. Så var det jo oplagt for mig at købe nogle maskiner og leje dem ud. Nogle til Sunds Entreprenørforretning, men naturligvis også til andre, der stod og skulle bruge en god maskine, siger Gustav H. Christensen.
Gustav H. Christensen forlod entreprenørbranchen og etablerede udlejningsfirmaet Gustav H. C. Udlejning et års tid, før verden gik af lave. Den sidste halvdel af entreprenørfirmaet blev solgt i 2007.
- Jeg og min kone var på Island i september 2008. Jeg har aldrig set så mange entreprenørmaskiner på ét sted. Kort efter lukkede alt ned. Så kan man naturligvis godt mene, at det var et dårligt tidspunkt at stå med et nyt udlejningsfirma på. Men hvis man ikke kunne samle noget op i løbet af 35 år med entreprenørfirma, så havde man altså været for dårlig til at drive forretning, konstaterer Gustav H. Christensen med et finurligt smil.
Helst nyt materiel
I dag har han en halv snes gravemaskiner fra 950 kg til 32 tons i udlejningsflåden. Tillige fire gummigeder, en minilæsser samt diverse motortrillebøre, lifte og andet mindre grej. Og han køber stadig ind, når der er behov. Seneste nyanskaffelse er en Komatsu-minigraver, som netop er rullet ind på Neksøvej.
- Sunds Entreprenørforretning er nok min største kunde, men også både anlægsgartnere, ejendomsselskaber og andre entreprenører lejer en del. De vil naturligvis helst have nyt materiel, og så må jeg jo sørge for at have nye maskiner. Og helst med centralsmøring. Det gør det daglige vedligehold nemmere, fastslår senior-udlejeren i Herning.
Da Gustav H. Christensen for 55 år siden gjorde sin entré i de gule maskiners verden, havde han netop aftjent sin værnepligt. Og det var slet ikke så ringe at springe soldat.
- Jeg fik et bulldozer-kursus hos militæret, og da jeg var færdig som soldat, kom jeg til Hoffmann & Sønner som dozerfører. Siden kom jeg til forskellige andre entreprenørfirmaer, og i 1974 tog jeg så kloakmestereksamen. Det var et godt afsæt til at blive selvstændig.
Det nyetablerede entreprenørfirmas første maskine blev en Hymac gravemaskine, som imidlertid ikke viste sig at være lykken. Så Gustav H. Christensen fik hurtigt skiftet den ud til en Liebherr. Der kom arbejder i ordrebogen, og snart fik han ansat sine første medarbejdere. En sommerhusgrund ved Handbjerg Strand røg i udbetaling for en gummiged.
- I 1975 lavede vi Vestre Ringvej i Ringkøbing. Vi var også i Kjellerup for at lave vejarbejde, og i 1977 gik vi i gang i Tjørring lige nord for Herning. I 1978 og 1979 lavede vi den firesporede vej fra Tjørring og ind mod Herning. Da vi var færdige med dét projekt, var firmaet selvfinansierende, siger Gustav H. Christensen.
Mange projekter
Efter det store vejprojekt i Tjørring, røg bemandingen ned på fem-seks mand. Men midt i 1980erne kom der gang i tingene igen, og op igennem 1990erne var der for alvor bud efter mandskab og maskiner fra Gustav H. Christensen A/S i Herning. Firmaet var blandt andet med i flere store projekter også i Silkeborg.
- Der var vel 55-60 mand i firmaet, da jeg stoppede. Heldigvis har entreprenørfirmaet da stadig masser af store opgaver. Blandt andet skal Gustav H. Christensen A/S jo deltage i bygningen af det nye supersygehus i Gødstrup.
Selv glæder Gustav H. Christensen sig til sol og sommer. Og dermed flere timer i sommerhuset i Sunds nord for Herning. Grusvejene er ganske vist ikke egnede til færdsel på inliner-rulleskøjter. Men den aktive 75-årige maskinudlejer står såmænd også på vandski.