Landbrugsprojekter fik kæmpet sig i mål
I betragtning af finanskrisen, som en kampagne for bedre landbrugsbyggeri ramlede ind i, ser projektleder i Realdania fremstødet som en relativt stor succes
Ændrede produktionsformer og færre og større bedrifter peger allerede nu mod en omlægning af historiske dimensioner.
Og aldrig tidligere er så mange kvæg-, svine- og planteavlere blevet berørt.
Realdania - der står bag den ambitiøse kampagne Fremtidens Landbrugsbyggeri - siger i et forsigtigt skøn, at op mod 15.000 landbrug vil blive nedlagt inden for de nærmeste år.
Og den tendens har allered været gældende i flere år.
I går fortalte gårdejer og mælkeproducent Hans Jacob Fenger her i Licitationen, at han i sine 40 år som landmand har oplevet lukning af ikke færre end 20.000 små mælkeproduktioner.
- Og nu er der måske højest 2.700 tilbage, siger han.
Går den grønne vej
Derfor har Realdania valgt at gå ind som en væsentlig drivkraft og motivationsfaktor i omstillingen, så ikke blot produktion og bundlinje, men også dyrevelfærd, bæredygtighed og miljøet kommer i fokus.
- Heldigvis har de landmænd, som vi har samarbejdet med, i forvejen været sporet ind på at sikre det miljø- og dyrevenlige helhedssyn, som kampagnen udspringer af, siger projektleder Eske Møller fra Realdania, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Han må dog erkende, at kampagnen ikke helt gik som forventet:
- Projektet ramte ned i finanskrisen, og det har ramt landmændene hårdt. Det sidste store projekt, nemlig en svineproduktion med gartneri, arbejdes der dog videre med, for at stable et økonomisk fundament på benene, siger Eske Møller.
Rige på erfaringer
Han understreger, at selv om dette og to andre projekter ikke blev realiseret inden for kampagneperioden, vil der stadig være mange erfaringer at arbejde videre med for kommende teams.
- Vi krævede naturligvis, at landmanden selv kunne finansiere et ikke uvæsentligt beløb, så i betragtning af de økonomiske omstændigheder, vi oplevede med finanskrisen, er jeg ganske godt tilfreds med, at tre store projekter blev realiseret, siger Eske Møller, der nu arbejder på den evalueringsrapport af projektet, der offentliggøres til foråret.
Har krævet tilvænning
Projektlederen fortæller, at det utraditionelle samarbejde i konsortier mellem landmænd, arkitekter og entreprenører har krævet tilvænning fra alle sider, men at der allerede fra starten har været fodslag i de væsentlige spørgsmål, som for eksempel dyrevelfærd.
- Projektet har vist, at det kan lade sig gøre at drive en forretning og samtidigt have høj fokus på dyrevelfærd, siger Eske Møller.
Samme oplevelse har professor Jørgen G. Andersen fra Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet:
- Det er min oplevelse, at måske især svinebønder har det bedre. De store svinefabrikker er effektive og en række steder med god dyrevelfærd, fordi man inddrager ny viden om bygningsdesign. På det punkt ser jeg fortsat eksportmuligheder for Danmark, siger han til Licitationen.