23948sdkhjf

Mere faglighed i udbudsmaterialet

De udførende efterlyser mere faglig kompetence i udbuddene og færre tekniske beskrivelser
Holdningen er ret klar, når det gælder de udførende entreprenører.

De ønsker et større og bedre overblik over de opgaver, de skal give pris på. Men det kan være svært, sådan som det kom frem i Licitationen forleden, baseret på en undersøgelse foretaget af Dansk Byggeri, der konkluderer, at kvaliteten i udbuddene er faldende.

- Det er ofte sådan, at der er for kort tid til at få regnet rigtigt på det. Derfor er der en opgave for bygherrerne også. Det er ikke kun hos rådgiverne at den er gal, siger formanden for Træsektionen i Dansk Byggeri, direktør Michael R. Lund fra firmaet Lund & Staun A/S i Svenstrup i Nordjylland.

Flere konkrete bud

På Træsektionens generalforsamlings temaeftermiddag i sidste uge kom der flere bud på, hvad der skal til for at løse problemet med et udbudsmateriale, der ikke hænger sammen i forhold til den opgave, der skal løses.

Formanden peger her på nogle af dem:

- Vi trænger til en mere professionel byggelederuddannelse, måske i form af en overbygning på konstruktøruddannelsen, der jo igen som oftest er baseret på en håndværkeruddannelse. Vi skal have styrket det faglige, siger han.

- Desuden skal vi i udbudsmaterialet have rettet det ind, således at der er mere fokus på fagbeskrivelser, og hermed mener jeg beskrivelser i fagsprog af, hvordan man vil have tingene løst. Og der skal være langt færre tekniske beskrivelser, for det er helt nytteløst med 20 sider om hvad krydsfinér består af, siger Michael Lund.

Kvaliteten koster

Han nævner som ønskescenarie et kirkebyggeri eller en præstegård, hvor tingene normalt er langt mere grundigt beskrevne, fordi man ønsker en bestemt kvalitet og bestemte byggemetoder. Men ofte også dyrere.

- Generelt oplever vi at tingene i udbuddene og beskrivelserne bliver gjort besværlige.

- Det burde egentligt ikke være så vanskeligt, for fagfolk har jo en fælles faglig kodex og jargon, man taler med hinanden i, og en faglig beskrivelse af hvordan løsningen skal være, vil i de fleste tilfælde være rigeligt, tilføjer han.

Stiller ikke store krav

- Det vi har brug for i en almindelig byggeopgave er en plantegning, to snittegninger og en facadetegning. Dertil en beskrivelse af de valgte løsninger, og så er vi i gang, siger han.

Han erkender dog, at der i større byggerier kan være grund til at have nogle rammevilkår, som der så projekteres ud fra.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125