Kloakkrav rammer fattige hårdt
Både landspolitikere og lokalpolitikere kræver statshjælp til husejere uden godkendt kloak
- Det kan simpelthen ikke være rigtigt at en række af vores medborgere, der i de fleste tilfælde er gode og fornuftige samfundsborgere og har betalt hvert sit - lige pludselig får så stor en udgift, som de på ingen måde er i stand til at skaffe penge til. Her må staten hjælpe til, siger René Christensen (DF), der medlem af Folketingets Miljøudvalg og lokalpolitiker i Guldborgsund Kommune.
Kommunen har netop besluttet at politianmelde 17 borgere for ikke at leve op til kloakreglerne og investere i en tilslutning til det kommunale kloaksystem.
Ministre i samråd
Han og resten af miljøudvalget har netop kaldt både miljøminister Ida Auken (SF) og boligminister Carsten Hansen (S) i åbent samrådsmøde om sagen onsdag den 11. april.
René Christensen foreslår, at der bliver indført et statslån til borgerne, som kan tinglyses i ejendommen, så pengene kan hentes ind ved et senere salg af huset.
Ved siden af Guldborgsund ligger Lolland Kommune og her har lokalpolitikerne også problemet hele tæt på. 2.268 huse bliver her ramt af de nye regler.
Frustration
Kravene er endnu ikke udsendt til de enkelte borgere. Men mange, der forventer, at de bliver omfattet af reglerne og ikke har midler, har allerede udtryk deres frustration over for kommunen. Det har formand for kommunens Klima-, Miljø- og Teknikudvalg, Gert Mortensen (S), tidligere fortalt om i Licitationen.
Han siger nu, at det er positivt, at de berørte ministre nu bliver konfronteret med problemet på det kommende samråd. Og han foreslår en decideret miljøpakke, der kan støtte de mest trængte borgere.
- I vores område er der rigtig mange huse, hvor der ikke er nogen friværdi, og hvor husene er mindre værd, end hvad realkreditselskaberne vil låne til. Det betyder, at disse husejere ikke aner, hvad de skal stille op i den her situation. Her bør staten træde til med støtte. Hvis folketinget kan hjælpe nødstedte banker med adskillige pakker, kan de vel også hjælpe nogle trængte borgere, siger Gert Mortensen til Licitationen.
Både Gert Mortensen og René Christensen understreger dog over for Licitationen at de bakker op bag miljøformålet med den nye vandplan.
Støtte-muligheder
Det var ikke muligt at få en ministerkommentar til debatten, men kontorchef for Spildevandsafdelingen under Naturstyrelsen, Jakob Møller Nielsen, siger til Licitationen, at det i visse situationer er muligt for den enkelte husejer at få økonomisk hjælp eller støtte til investeringen i kloakinstallationer på egen grund.
Der er dog ingen måder at undgå at betale for investeringen på et eller andet tidspunkt.
- Der er tre måder, hvor økonomisk trængte borgere i særlige situationer kan få hjælp fra henholdsvis forsyningsselskabet, kommunen eller staten, oplyser han.
Den første er, at forsyningsselskaberne i særlige situationer kan lave en for husejerne en fordelagtig afdragsordning, der betyder, at udgiften kan fordeles over mange år.
Den næste er, at kommunerne har mulighed for at yde et lån til den enkelte husejer, dog kun hvis der er en eller form for friværdi som sikkerhed.
Og endelig kan husejere, der har brug for at investere i nye kloakrør til spildevand få fradragsstøtte gennem statens BoligJobplan, hvor man kan trække op til 15.000 kr. fra i udgifter til håndværkslønninger.
Fremtid?
Ifølge Jakob Møller Nielsen fra Naturstyrelsen hører spildevandsafledning og investeringer under BoligJobplanen.
Det er endnu ikke politisk afklaret, om kloakker også hører under den kommende udgave af fradragsordningen, når den fra 2013 bliver bundet op på et energirenoveringskrav.