Grøn politik med en kedelig misfarve
Al erfaring viser nemlig, at der er alt for langt mellem de indviede i de politiske og ministerielle glastårne og ud til de danskere, der uforvarende og helt uskyldigt rammes af nye miljøkrav og deraf følgende udgifter i måske 100.000 kroners klassen.
Senest er det en række boliger på Lolland, der primært ligger uden for lands lov og ret, der rammes. Det sker med et pennestrøg og i en tid med krise på boligmarkedet, hvor de pågældende boligejere hverken har friværdi eller mulighed for at gå i banken og låne penge til at opfylde miljøkrav til i denne omgang kloaktilslutning eller dyre individuelle renseanlæg.
Det lugter langt væk af, at politikerne og embedsmændene sidder langt fra virkelighedens verden og træffer beslutninger, de reelt ikke kender eller benægter rækkevidden af. Men for den borger, der rammes af beslutningerne, og hvor truslen om at skulle forlade hus og hjem er overhængende, kan de politiske beslutninger vise sig katastrofale.
Når politikerne træffer beslutninger, hvis konsekvenser reelt har tilbagevirkende kraft i form af at ændre borgernes økonomiske eksistensgrundlag, er det eneste anstændige, at man sikrer mod, at nogen rammes utilsigtet. Det er jo ikke alene husejeren, men også vedkommendes eventuelle familie og børn, det går ud over. At stramme miljøreglerne på en måde, der fører til enorme regninger for udvalgte borgere, der er så uheldige at bo det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, er udtryk for politisk kynisme.
I den sidste ende kan man også med en vis ret stille spørgsmålstegn ved, om det hele hjælper og om de nye krav er prisen værd. Der er trods alt ofte tale om boliger, der måske har ligget de pågældende steder i generationer, uden at have været årsag til miljøproblemer.
"De sidste dages hellige" på miljøområdet har gennem årene igen og igen fået gennemført dyre krav, der i bedste fald har været uden virkning, og de presser citronen år for år. Vi skal tage hensyn til vores miljø, men vi skal altså også fortsat kunne leve, arbejde, producere og skabe vækst. Danmark har vist, at det kan lade sig gøre at skabe vækst uden at øge forureningen.
Men vi skal heller ikke gå så vidt, at vi lader udgifterne til et bedre miljø totalt overskygge mulighederne for at skabe grundlaget for et samfund, der kan udvikle sig til gavn for alle danskere og ikke kun den lille frelste miljøskare.