23948sdkhjf

Arme-ben firmaer er et problem i vvs-branchen

Falske underentrepriseforhold benyttes til at undergrave vvs-overenskomsten
De såkaldte arme-ben virksomheder er et stigende problem inden for vvs-branchen.

Det mener Blik- og Rørarbejderforbundet, der netop har vundet tre sager, hvor overenskomsten er omgået ved anvendelse af enkeltmandsfirmaer, der reelt arbejdede i lønmodtagerlignende forhold.

I alle tre tilfælde er der tale om danske arme-ben virksomheder.

- Falske underentreprenørkonstruktioner er den største trussel for underminering af vores overenskomst. Hvor andre faggrupper som tømrere og murere især presses af udenlandsk arbejdskraft, så er det hos os dansk arbejdskraft, der misbruges til at undergrave overenskomsten, siger Blik- og Rørarbejderforbundets næstformand Henrik W. Petersen.

- De tre sager er kun toppen af isbjerget. Vi har set det komme, og udviklingen skal stoppes, inden trenden bider sig fast. Det er vi heldigvis enige med vores arbejdsgivermodpart om, siger han.

Henrik W. Petersen oplyser, at det især er i ventitalitionsbranchen, man oplever hvad betegnes som en bekymrende udvikling.

- Problemet findes både i forbindelse med renovering, service og nybyggeri. Det giver anledning til særlig bekymring, når det er nogle af de store virksomheder på markedet, der bruger denne trafik, og derfor vil vi skærpe vores opmærksomhed på området. Det handler om at forsvare vores fælles overenskomst, siger han.

Kun få sager

Arbejdsgiverne i Tekniq mener ikke, at der kan tales om en trend.

- Jeg tør ikke sige, om der er tale om et stigende problem. Det er ikke mit indtryk, at det er en generel tendens, og der er trods alt tale om ganske få konkrete sager, som Blik og Rør har rejst. Vi er imidlertid enige om, at overenskomsten skal overholdes, og det kan naturligvis ikke accepteres, at overenskomsten brydes ved anvendelse af entrepriseforhold hvor der reelt er tale om et lønmodtagerforhold, siger Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i Tekniq.

Virksomheder erkender

De tre sager er alle behandlet på såkaldte organisationsmøder, hvor de berørte virksomheder erkendte ikke at have efterlevet overenskomstens bestemmelser.

I de konkrete sager var der tale om, at de pågældende arbejdede i et lønmodtagerlignende forhold uden ledelsesret, uden ansvar for arbejdets kvalitet og uden at bære den økonomiske risiko ved arbejdet.

- Den eneste grund til arme-ben konstruktionerne er, at det kan betale sig. Vi har set, hvad man kunne kalde mesterpriser, der er lavere end svendelønnen, og det holder naturligvis ikke og påfører vores svende og reelle underentreprenører unfair konkurrence og skal derfor stoppes, inden det breder sig, siger Blik og Rørs næstformand Henrik W. Petersen.

De berørte virksomheder er idømt en bod for overenskomstbruddet og har siden rettet op på forholdene ved enten at ansætte den falske underentreprenør eller ved at afbryde samarbejdet.

Bestemmelserne om brug af underentreprenører og arme-ben kom ind i vvs-overenskomsten i 2010. Tilsvarende bestemmelse er i år forhandlet ind i overenskomsten med DS Håndværk & Industri.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078