Mange udlændinge uden overenskomst
DA-undersøgelse omfatter ikke de udstationerede udlændinge og rammer derfor ikke byggeriet, siger flere parter
Det mener byggefagforbundene og en arbejdsmarkedsforsker.
Dansk Arbejdsgiverforening offentliggjorde tirsdag en undersøgelse, som fortæller, at 74 procent af de udenlandske lønmodtagere er omfattet af en overenskomst. Det tilsvarende tal for danske lønmodtagere er 84 procent.
Opgørelsen er imidlertid uden de udlændinge, der arbejder i en udenlandsk virksomhed og er udstationeret. De registreres i RUT-registret, men indgår ikke i undersøgelsen, idet personerne ikke har danske cvr-nummer. I de senest tilgængelige tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen var der i RUT indtil oktober registreret 10.300 udenlandske udstationerede arbejdstagere i byggeriet.
- RUT-registret er blevet bedre, så vi kan finde de udenlandske virksomheder og overenskomstdække dem, og vi er bedre til at overenskomstdække end nogensinde, men der er nogen, der går under radaren og ikke registreres nogensomhelst steder. Det tal kender vi af gode grunde ikke. Samtidig med at flere tegner overenskomst, så bliver der også flere og flere sager mod virksomheder, der bruger udenlandsk arbejdskraft. Overenskomstbruddene handler typisk om manglende løn, pension, SH og feriepenge. Det kan altså godt være, at der kommer flere på overenskomst, men der kommer også flere, som ikke agter at følge den, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet.
Op mod 90 procent uden
Formanden for de københavnske malersvende Bo Rosschou vurderer, at op mod 90 procent af den udenlandske arbejdskraft i byggebranchen i Storkøbenhavn arbejder uden overenskomstdækning.
- Ude på villavejene og inde bag private mure er det nærmere 100 procent, der ikke er omfattet af en overenskomst, mens det ser bedre, men ikke godt ud på mere traditionelle byggepladser. Det er hvad vi ser, når vi er ude på pladsbesøg. Det er rigtigt, at RUT er blevet et bedre redskab, men mange virksomheder finder nu nye veje, fordi de ved, de bliver opsøgt af fagbevægelsen, når de står i RUT, siger Bo Rosschou.
Rammer ikke byggeriet
Heller ikke Søren Kaj Andersen, arbejdsmarkedsforsker og leder af FAOS, mener, at DA-undersøgelsen giver et retvisende billede af situationen i byggeriet.
- Det er helt tydeligt, at undersøgelsen slet ikke rammer situationen i byggeriet. Hver gang der i byggeriet er én ansat udlænding er der to udstationerede, og når gruppen af udstationerede dermed er dobbelt så stor som de ansatte og de udstationerede ikke er med i undersøgelsen, fortæller DA-undersøgelsen intet om byggeriet, siger Søren Kaj Andersen.
Han har ikke noget bud på, hvor stor overenskomstdækningen er blandt de udstaionerede.
- Det er lykkedes for fagbevægelsen at få fat i mange af de udstationerende virksomheder. Mange er blevet overenskomstdækket. Antallet af brud og faglige sager er samtidig vokset, siger Søren Kaj Andersen.
Høj dækning
Peter Stenholm, direktør i Dansk Byggeri, er imidlertid ikke overrasket over tallene i DA-undersøgelsen.
- Det bekræfter meget godt vores fornemmelse af, hvad der også er tilfældet i byggeriet. Inden for det professionelle byggeri med både offentlige og store private bygherrer bliver der stillet krav, som indebærer, at byggerierne ikke kan gennemføres uden overenskomst - enten i form af et medlemskab i en arbejdsgiverorganisation eller en tiltrædelsesoverenskomst. Det giver en meget høj overenskomstdækning. Jeg har også indtryk af, at en stor andel af de udstationerede er omfattet af overenskomst, ikke mindst når de arbejder i underentreprise for danske virksomheder, der kræver, at forholdene er i orden. Hvordan det står til ude på villavejene, ved vi ikke meget om. Det er måske ikke helt så kønt. Det er rigtigt, at der er et voksende antal sager om overenskomstbrud i virksomheder med udenlandsk arbejdskraft, men det er en anden historie. Det viser også, at vi har et fagretsligt system, der fungerer efter hensigten, siger Peter Stenholm.
I en stor kortlægning af danske virksomheders brug af østeuropæisk arbejdskraft, som FAOS offentliggjorde sidste år, fortæller 60 procent af virksomhederne, der bruger østeuropæisk arbejdskraft, at de fastansætter. 30 procent oplyser, at de har underentreprenører med udstationerede østeuropæere. Blandt virksomheder, der anvender udenlandske underentreprenører, stiller knap en tredjedel sjældent eller aldrig krav om overenskomst, fremgår det af undersøgelsen.