Havnemøbel holder vandet tilbage
Ny kystbeskyttelse viste sig at virke, da vandet ved Lemvig Havn steg i december under stormen Bodil
- Vores gamle højvandsikring, der bestod af hårdt træ og porte, havde udtjent sin tid. Den var slidt og kunne klare højvande op til 1,80 meter. Under den seneste storm var der højvande op til 1,83 meter, så man kan sige, at den nye højvandssikring sikrer os mod mere ekstreme vejrforhold, siger Jørgen Nørby (V), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Lemvig Kommune.
Han fortæller, at højvandssikringen har gjort, at byen ikke har haft vand i 15 år, men at området tidligere gik under navnet Holmens Kanal", fordi der til tider kom meget vand.
Hele havneprojektet i Lemvig Havn, som højvandssikringen var en del af, har kostet 30 mio. kroner.
Forskellige funktioner
På langt de fleste af årets dage bliver den 350 meter lange højvandssikring brugt til mange andre formål. Den er nemlig udstyret med brædder af træ forskellige steder, som fungerer som borde og stole.
- Man kan sige, at den fungerer som en midlertidig bølgeskærm, når der er højvande, og som byrumsdeler og møbel alle andre dage, forklarer arkitekt Cathrine Leth fra Hasløv og Kjærsgaard.
Når vandet bliver højt, bliver porte integreret i højvandssikringen lukket.
- Det vand, som enten ville komme ned via regn eller ryge over som bølgeskvulp, bliver pumpet ud automatisk af en pumpe. Det er et integreret system, som sørger for, at der er tørt på bysiden, forklarer Cathrine Leth.
Den urbane højvandssikring er den første af sin slags, men er en systemvare, som Oranje Beton står for salget af.
Højvandssikringen kan i mere end en forstand ses som byens sokkel.
- Man får en meget roligere havn, fordi den afskærmer for dels de parkerede biler, dels for den kørende trafik. Alt i alt er det ikke en mur, men en skærm, som giver ro, men som også tager imod vandet, når det kommer, siger Cathrine Leth og fortsætter:
- Når man kigger på den fra vandsiden, så er det heller ikke en mur, man ser, men en sokkel. Det bliver byens sokkel, fordi den fanger fundamenterne på husene, så man kan sige, at den bliver byens fundament - også fordi den stopper vandet.
Ifølge Jørgen Nørby har borgerne i Lemvig Kommune taget godt imod højvandssikringen.
- I sommer blev hele området brugt enormt meget. Det giver havnen et rekreativt aspekt samtidig med, at den har fået et kunsterisk islæt, siger han.
Ud over at selve konstruktionen er med til at give havnen et kunstnerisk præg, nævner Jørgen Nørby den urbane højvandssikrings mosaikdesign.
- Kommunens 5. klasser har dekoreret med mosaik, og derudover har produktionsskolen bygget møblerne på højvandsskærmen, så på den måde kan man sige, at det er blevet vores havn, siger han.