23948sdkhjf

Byggebranchen har flest jobtab

Knap hver fjerde jobtab var i 2013 et bygge- og anlægsjob
Konkursramte bygge- og anlægsfirmaer hiver samlet set flest job med sig i faldet. Det viser en ny undersøgelse fra FSR - Danske Revisorer og eStatistik foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge undersøgelsen er bygge- og anlægsbranchen den branche, som har lidt det største antal jobtab af alle brancher i 2013. Det samme gør sig gældende i de tre foregående år. Knap hver fjerde - 24,3 procent af alle jobtab i 2013 - skete i bygge- og anlægsbranchen. I byggeriet var der nemlig 3.602 jobtab ud af i alt 14.814 jobtab på tværs af alle brancher.

De 3.602 jobtab i bygge- og anlægsbranchen var udløst af 694 konkurser i alt i 2013. Til sammenligning var der i 2012 752 konkurser med 3.305 jobtab.

Når man kigger på alle brancher sammenlagt er antallet af jobtab faldet fra 2012 til 2013 med tre procent, mens der i bygge- og anlægsbranchen er sket en stigning fra 2012 til 2013 på ni procent.

- Når jobtabet stiger så voldsomt samtidig med, at konkurstallet falder, er det klart, at en stor del af forklaringen er, at 2013 var præget af en meget stor konkurs, nemlig Pihl & Søns. Det er heller ikke en uvæsentlig forklaring på, at jobtabet i bygge og anlæg ligger højt i forhold til andre brancher, siger direktør i eStatistik Kent Nielsen.

Næst efter bygge- og anlægsbranchen er industrien den branche, som i 2013 har lidt flest jobtab. 3.215 beskæftigede i industrien blev afskediget i forbindelse med en konkurs. På tredjepladsen ligger detailhandel, som havde 1.223 jobtab.

Rammer alle nu

I 2010 medførte 1.005 konkurser 4.653 jobtab i alt. Det vil sige, at hver konkurs gennemsnitligt medførte 4,7 jobtab. I 2013 var tallet lidt højere, og hver konkurs medførte 5,2 jobtab.

- Generelt gælder det, at de seneste år har været grimme ved bygge- og anlægsbranchen. Krisen har været rigtig hård. Til at starte med var det meget de små virksomheder, der røg, og nye virksomheder, som ikke havde så meget at stå imod med. Et par år inde i krisen begyndte den at have været så voldsom og konkurrencesituationen så intens, at det var alle virksomheder, der blev ramt, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri Andreas Fernstrøm og uddyber:

- Det vil sige de virksomheder, som eksempelvis har haft problemer med at kunne skaffe likviditet, eller som har været mindre veldrevne end de virksomheder, der består. Det gælder både store, små, nye og gamle virksomheder.

Måske anderledes

Andreas Fernstrøm fremhæver, at nybyggeriet har ligget ekstremt lavt.

- I 2006 blev der bygget over 36.000 boliger, mens der ifølge vores seneste analyse fra november blev bygget 9.000 i 2013. Vi er nede på en fjerdedel. Bygge- og anlægsbranchen har været hårdt ramt. Hvis faldet ikke har været lige så stort i andre brancher som det eksempelvis har været for bygge- og anlægsbranchen i forhold til nybyggeri, kan det gøre, at der er nogle virksomheder i andre brancher, der lettere kan stå imod. Dermed ikke sagt, at de andre brancher har haft det nemt, for det er der ikke nogen brancher, der har haft, siger han.

Andreas Fernstrøm påpeger, at man skal huske på, at jobtabet ikke er lig med beskæftigelsestab, og at mange, der mister job ved konkurser, bliver ansat igen af de firmaer, der overtager de projekter, som de har arbejdet på.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095