En alternativ vej til byggegarantier
Når byggefirmaer må opgive at byde på ordrer, fordi de ikke kan få bankgarantier, så finder flere af dem nu alternative garantier
Mysteriet er næsten så stort som for Nora i det berømte teaterstykke "Et dukkehjem", hvor Nora forlader de på overfladen trygge familierammer og forsvinder et ukendt sted hen. Mange byggefirmaer har siden byggekrisens klimaks også forladt de på overfladen trygge rammer i banken, når de lukker for yderligere garantier. Hvor går de hen? Nogen til BFG Byggefagenes Fælles Garantiselskab.
Dertil er der opstået muligheder med såkaldt tilbagehold, hvor virksomheder fremfor at kræve garanti tilbageholder typisk fem procent af honoraret til en underleverandør til den dag, byggeriet er færdigt.
Det halvstatslige Vækstfonden er også siden 2012 begyndt at dække garantier. Det er også et resultat af den bankklemme, som Licitationen Byggeriets Dagblad beskrev 3. november. Her sagde udviklingschef i Dansk Byggeri Jørn Jensen:
- Mange må sige nej til at byde på grund af manglende bankgaranti, fastslog Jørn Jensen.
Afvist flere end vanligt
BFG drives af en række byggeorganisationer, og de vil sikre virksomhederne bedre vilkår og priser for garantier end hos bankerne.
BFG samarbejder med Tryg Garanti, som købte det tidligere Dansk Kaution). Tryg Garanti udsteder garantierne, og direktør for BFG, Peter Andersen, ser fordelen i billigere garantier, renter og gebyrer.
Dertil betyder den alternative garantistillelse, at bankerne ikke sidestiller garantier med banklån, så virksomhedernes kreditværdighed på den måde øges, og de får bedre chancer for yderligere banklån.
- Vi har set flere søge vores form for garantistillelse de senere år, hvor bankerne har afvist, fastslår Peter Andersen.
Men krisen har også betydet, at BFG selv har måttet afvise flere end vanligt.
- Lige nu bruger omkring 500 virksomheder BFG. Tallet stagnerer, fordi en del ryger fra på grund af dårlige tider og dårlige regnskaber, fortæller Peter Andersen.
BFG stiller garantier via Tryg Garanti til en rente af (afhængig af omstændighederne) omkring 2,5 til tre procent af garantien. Men man skal kreditvurderes som hos bankerne. Til gengæld kan man få flere garantier indenfor en ramme, så garantier kan stilles hurtigere.
- Ordningen har en ramme op til 20 mio. kroner. Men spektret er bredt: Lige fra 10.000 kroner op til de 20 mio. kroner. Det fungerer lidt som en kassekredit, forklarer Peter Andersen.
Mest for SMV
Det har Per Malmos også prøvet. Hans anlægsgartneri, Malmos A/S, er en medlemsvirksomhed i foreningen BFG, hvor han er formand.
Selv bruger han medlemskabet til at kunne hoppe direkte til en garanti via Tryg Garanti, hvis han får brug for det. Firmaet er dog blevet så stort med en årsomsætning på cirka 150 mio. kroner, at garantier ikke er det store problem for Per Malmos, men mere for mindre og mellemstore virksomheder.
BFG har nu i 25 år formidlet garantierne som en puljeordning, og er netop opstået som et alternativ bankerne. Udover enkeltvirksomheder står organisationer som Dansk Byggeri, Dansk Håndværk, Dansk Industri, Danske Anlægsgartnere, Arbejdsgiverne, Håndværksrådet samt Tekniq bag BFG.
- Ved at være medlemsvirksomhed kan vi opnå bedre vilkår end som enkeltvirksomhed. Og suverænt bedre vilkår end hos bankerne, mener Per Malmos.
- Vi kan få garanti på en halv time, når vi har en rammeaftale, siger Per Malmos.
Garantier uden om BFG
Nogle mindre bygge- og anlægsvirksomheder henvender sig også direkte til Tryggaranti uden om BFG.
Endelig kan den halvstatslige Vækstfonden også via Tryg Garanti yde garantier, når virksomhederne har stort vækstpotentiale: Hvis en virksomhed ikke kan stille tilstrækkelig sikkerhed, så kan Vækstfonden kautionere for op til 75 procent af arbejds- og betalingsgarantier. Tryg Garantis direktør, Mads Løgstrup, har derfor nok at se til.
- Der er en stigende tendens på henvendelserne. Men vi har ikke så mange som da krisen slog ud i fuldt blus for tre-fire år siden, siger Mads Løgstrup.
Han ser i dag både byggevirksomheder, som har fravalgt bankerne og virksomheder, hvor bankerne har fravalgt dem.
- Vi er mere specialiserede på garantiområdet end bankerne. Derfor ser vi også sager, hvor vi stiger ja til en garanti, mens bankerne siger nej, fortæller Mads Løgstrup, som også selv kan lave en god forretning på garantier:
Tryg Garanti fik et positivt resultat for 2013 med en vækst i bruttopræmieindtægten på 6,6 procent og et årsresultat efter skat på 16,2 mio. kroner.
tømrer Slap med billigere garanti" læs side 8