23948sdkhjf

Spinkel fremgang i dansk økonomi

På trods af en lille fremgang i dansk økonomi, må regeringen halvere vækstskønnet. Boliginvesteringer vil dog stige næste år, skønner regeringen. Vås, siger Dansk Byggeri
Det går fremad med dansk økonomi, men noget langsommere end ventet.

Det var med en forsigtig optimisme, at økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) i går fremlagde årets sidste Økonomisk Redegørelse, som han kaldte "et virkelighedsportræt af dagens Danmark". På trods af en beskeden fremgang i dansk økonomi de seneste fem kvartaler, har regeringen endnu en gang nedjusteret sine forventninger til den økonomiske vækst i Danmark. Således skønner regeringen, at væksten i 2014 kun bliver 0,7 procent i stedet for de knap 1,5 procent, som blev skønnet i august.

- Som alle andre, der iagttager dansk økonomi, har vi også kunnet konstatere, at det går fremad, men at det går langsommere fremad, end vi havde ventet. Derfor nedjusterer vi forventningerne til væksten i Danmark i år. Men faktum er, at der er fremgang i Danmark - omend ikke så meget, som vi havde forventet for fire måneder siden. Det er især i det private erhvervsliv, der er vækst. Det er godt, for det er det private erhvervsliv, som skal drive genopretningen af økonomien, sagde Morten Østergaard, under præsentationen af redegørelsen.

Ulven kommer

Fremgangen i dansk økonomi ses især i på arbejdsmarkedet, hvor den private beskæftigelse er vokset med næsten 30.000 personer siden midten af 2013, og samtidig er ledigheden faldet.

Cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg synes regeringens redegørelse virker som noget, han har hørt før.

- Det er en kendsgerning, at regeringen har lavet copy-paste på budskabet i de seneste flere års økonomiske december-redegørelser. Årets budskab er nemlig - som det også var i både 2011, 2012 og 2013 - at BNP-væksten i år godt nok ikke blev noget at skrive hjem om, men næste år, så skal I bare se løjer, så kommer opsvinget, for slet ikke at snakke om næste år igen, siger Bo Sandberg og fortsætter:

- Men selvfølgelig er det klart, at hvis man tilstrækkelig mange gange råber "opsvinget kommer", så får man vel på et eller andet tidspunkt ret.

Adm. direktør i Tekniq, Niels Jørgen Hansen, synes derimod, det klæder regeringen, at de nye vækstskøn er realistiske og endda en smule lavere end Nationalbankens skøn.

- Desværre er den vedtagne Finanslov baseret på en urealistisk høj vurdering af væksten. Neddroslingen af vækstinitiativer viser sig nu med al tydelighed at være kommet for tidligt, siger han.

Afdæmpet udsigt

Der er også optimisme i forhold til boliginvesteringerne. Genopretningen efter stormene har sammen med Boligjobordningen været med til at holde hånden under boligreparationerne, som nu udgør den største del af boliginvesteringerne.

Men nu er der, ifølge redegørelsen, udsigt til en mere afdæmpet udvikling i boligreparationerne. Det skyldes, at en række af de initiativer, der er blevet iværksat over de seneste år med henblik på at understøtte byggesektoren, udløber.

Samlet set forventer regeringen dog, at boliginvesteringerne - som dækker over både nybyggeri og renovering - stiger med 2,5 og 5,5 procent i henholdsvis 2015 og 2016, og dermed vil udgøre en stigende andel af BNP.

Det tror Bo Sandberg ikke på.

- Regeringens skøn om, at boliginvesteringerne skulle stige med 2,5 procent i 2015, er urealistisk. Der bliver tværtimod tale om et fald i boliginvesteringerne – som også inkluderer reparation - formentlig i størrelsesordenen fem procent. Alene renoveringer i almene boliger falder med 2,5 mia. kroner, og der kommer tilsvarende fald i milliardstørrelsen som følge af Boligjobordningens ophør og bortfald af de ekstraordinære stormskadereparationer i 2014, siger Bo Sandberg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093