Det varmer nu - men...
Når man skal se på, hvordan det så kan lade sig gøre, så skyldes overskuddet primært fremrykkede pensionsskattebetalinger, og det er ikke småpenge vi taler om. Det er et beløb på i alt cirka 100 mia. kroner i fremrykkede skatteindtægter over de sidste par år. De penge vi således sminker regnskaber med nu, kommer til at mangle frem mod 2050, hvor de store årgange går på pension, og hvor der kommer til at mangle skatteindtægter. Der vil samtidig være stigende udgifter til de ældre, da der bliver mange flere af dem.
Uden de fremrykkede indtægter i 2014 ville der være et underskud på 20 mia. kroner. Dermed er den eneste grund til, at man undgår EUs grænseværdi på tre procent af BNP i underskud, at man har fremskrevet skatteindtægter.
Man er nødt til at stille spørgsmål ved det ansvarlige i at sminke regnskabet på denne måde. Det er som om, at regeringen lukker øjnene for fremtiden, og det er i hvert fald ikke ansvarligt bare at lade stå til, og så regne med, at fremtidige regeringer tager sig af problemet.
Det er regeringens pligt at køre en økonomi, som er ansvarlig, og som også er ansvarlig på sigt. Det er på alle måder dokumenteret, at vi får flere og flere ældre på pension i de kommende mange år, og det skal der sættes penge af til at håndtere.
Sådan er det også, selvom det umiddelbart betyder et underskud. Der er nemlig andre værktøjer at skrue på, og man kan passende starte med de offentlige udgifter. Det er nemt at hive de gode ideer op af hatten, og vi har alle hørt dem før.
Men den offentlige frokost burde man kunne ofre til fordel for et mindre underskud. Her er der cirka 18 mia. kroner at hente. At antallet af offentlige ansatte skal vedblive at stige er heller ikke i orden, hvis resultatet er, at man skal sminke regnskabet for at få det igennem hos "revisoren" eller EU.