Bæredygtighed kræver visioner
Et års tid senere var det en lettere frustreret ung arkitekt der skulle til medarbejderudviklingssamtale.
Jeg kunne ikke forstå, at det skulle tage så lang tid at få gennemført mine mål for miljøindsatsen. Min gode chef, med 30 års længere erfaring, smilede (sådan som man smiler til overentusiastiske unge medarbejdere) og sagde, at i sådanne sager måtte man have tålmodighed.
Nu, godt fem år senere, kan jeg sagtens se, at han havde ret. Rigtig udvikling kan hjælpes på vej, men kan ikke forceres. I mange tilfælde kræver processen sideløbende, indirekte aktiviteter, som understøtter den planlagte retning. Finder jeg nu handlingsplaner frem, som er nogle år gamle, kan jeg sagtens se, at vi har flyttet os siden - og stadig gør det.
Den ovenstående anekdote sprang frem i hukommelsen, da jeg modtog en invitation til dette års konference i det danske Green Building Council, DK-GBC.
Green Building Council Denmark er en non-profit organisation, der arbejder for at udbrede bæredygtighed i byggebranchen. Foreningen administrerer den nye danske standard DGNB system Denmark, som er en certificeringsordning, der har til formål at skabe et fælles afsæt for måling og vurdering af bæredygtigt byggeri.
White arkitekter har været medlem af DK-GBC siden foreningen blev stiftet i foråret 2010. I begyndelsen var foreningen præget af pionérånd og følelsen af "nye tider". Et fælles ønske om at fremme bæredygtighed stod klart, og der var konkrete planer for hvordan målene kunne nås.
En certificeringsordning tog form med dertil knyttede værktøjer og uddannelser. Vi var klar. Også i White uddannede vi konsulenter til at bistå de projekter, der måtte skulle certificeres.
Og her er det så, at parallellen til den entusiastiske, unge ildsjæl kan drages.
Hvor bliver kunderne af?! Hvorfor er efterspørgslen ikke større? Bevares, vi har da interesserede bygherrer, men endnu er det ikke blevet til det uforbeholdne engagement, som jeg i min idealistiske naivitet havde forestillet mig. På nogle måder har jeg stadig ikke den fornødne modenhed og tålmodighed.
Ser man tilbage på de knap fire år siden opstarten i DK-GBC, er der jo alligevel sket meget.
På konferencen den 10. december var der oplæg fra alle hjørner af byggebranchen om erfaringer med bæredygtighedscertificering, fra investor til entreprenør. Der var rigtig mange gode pointer og argumenter at tage med videre - det kunne fylde en hel artikel i sig selv.
Særligt opløftende fandt jeg indlægget fra partner i KPMG Niels Erik Borgbo, som fortalte om overvejelserne ved opførelsen af deres nye hovedsæde. Den erfarne revisor talte om nødvendigheden af at investere stort og tænke langsigtet.
Kun ved at bygge god kvalitet kan man værdisikre sin investering. Netop derfor gav det god mening for KPMG at certificere deres bygning efter DGNBs standard, da ordningen lægger lige stor vægt på økonomisk, social og økologisk kvalitet.
Niels Erik Borgbo fik også italesat de store udfordringer verden står overfor med et eskalerende ressourceforbrug, som er langt ud over hvad planeten kan forsyne og regenerere.
Jeg synes, at det vækker håb for fremtiden, når et toneangivende firma som KPMG udtrykker ansvarsfølelse for at fremme en bæredygtig global udvikling.
Lad mig runde af med en sidste betragtning om visioner og tålmodigt arbejde: Hvor bæredygtig var byggebranchen egentlig i Danmark for bare fire år siden? Nogle aktører var langt fremme, men det var et fåtal - de fleste af os fik vældig travlt med at have en holdning til bæredygtighed i anledning af COP15 i december 2009.
Der er sket rigtig meget siden, både i byggebranchen, men også i verden omkring os. Men vi er nok også enige om, at udviklingen på området gerne måtte gå meget hurtigere!
Heldigvis er der mange, der holder ved ambitionerne fra dengang, også selv om der kan være sten på vejen, og tålmodighed er påkrævet.
White arkitekter arbejder til stadighed med at forbedre vores formåen inden for bæredygtigt byggeri, og jeg vil særligt opfordre bygherrer, udviklere samt kommende ejere og lejere til at gå i dialog med os om, hvordan vi gør bæredygtighed til en kvalitet for markedet.
Lad os ikke glemme visionerne og engagementet fra optakten til COP15, lad os endelig bevare entusiasmen - men også lytte til kundernes behov - og vi vil i fællesskab bevæge os fremad mod målet om et bæredygtigt byggeri.
Der er sket rigtig meget siden, både i byggebranchen, men også i verden omkring os. Men vi er nok også enige om, at udviklingen på området gerne måtte gå meget hurtigere!"