23948sdkhjf

Sjælden fisk får renoveret sin mose

Som led i et større genopretningsprojekt i Sølsted Mose har Tønder Kommune udbudt rydning af træer og buske
Danmarks sjældneste fisk den truede dyndsmerling, som ikke er fanget andre steder end i Sølsted Mose i mange år, skal have bedre levevilkår, så den kan yngle. Det skal et genopretningsprojekt af den 200 hektar store mose i Sønderjylland blandt andet være med til at sikre.

- Vi skal have etableret nye kanaler i mosen til dyndsmerlingen, så den får forbedrede levevilkår, og så der bliver grundlag for at få en større bestand, forklarer projektleder Ole Ottosen fra Teknik & Miljø i Tønder Kommune.

Men før de nye kanaler til dyndsmerlingen kan blive gravet ud, så skal mosen ryddes for træer og buske.

Tønder Kommune har som led i genopretningen udbudt to delaftaler, der omfatter rydning i to områder i mosen på henholdsvis 10,6 hektar og 4,5 hektar.

- Vi udbyder først et forholdsvist lille udbud, og i efteråret vil der komme et større udbud, siger Ole Ottosen.

De to udbudte delaftaler skal frembringe erfaring med metoder og maskiner, før resten af rydningen og de øvrige anlægsarbejder i mosen, går i gang.

- Det er et meget vådt område, og det er utrolig vigtigt, at man ikke ødelægger moseoverfladen. Der skal tages nogle særlige hensyn. Ud fra den udbudte rydning forventer vi at få erfaringer om, hvad der er den bedste måde at gøre det på, forklarer Ole Ottosen.

Gravet tørv

Formålet med projektet i Sølsted Mose er at genoprette en aktiv højmose, som er karakteriseret ved at have en stor forekomst af tørvemosser.

- Det er mellem 50 til 70 år siden, at mosen har været en højmose. I begyndelsen af 1900-tallet og frem til 60’erne har man gravet tørv og sænket vandstanden i mosen. Det har betydet, at mosen med tiden er kommet til at ligne end skov mere end en mose, fortæller Ole Ottosen og tilføjer, at tørven blandt andet er blevet brugt til brændsel.

Når mosen igen er fyldt med tørvemosser, går der dog flere hundrede år, inden der igen er tørv.

Kødædende planter

Ud over rydningen af træer og buske samt nye kanaler til fiskene omfatter projektet blandt andet et udbygget stisystem og hævning af vandstanden.

Den genoprettede højmose vil komme til at være hjem for sjældne fuglearter, insekter og planter - heriblandt den kødædende plante soldug.

Tønder Kommune afholder licitation for de to delaftaler den 5. februar klokken 12. Tildelingskriteriet er laveste pris.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078