Vejen til vækst
Som hovedparten af de adspurgte bygge-aktører i Danske Byggecentres nye undersøgelse påpeger, så befinder byggeriet sig fortsat i en af de værste kriser nogensinde, og aktørerne skyder blandt andet skylden på manglende initiativer fra regeringen.
Nu skal man måske tage det med varsomhed, at undersøgelsen fra Danske Byggecentre kun" baserer sig på 443 adspurgte. Men undersøgelsen sender alligevel et kraftigt signal til regeringen om, at bygge- og anlægsbranchen ikke er specielt imponerede over de initiativer, som regeringen har sat i værk, og som kan skabe vækst i bygge- og anlægsbranchen.
Det skal selvfølgelig tjene regeringen til ære, at Boligjobordningen er forlænget, så den gælder i 2014. Samtidig landede regeringen langt om længe en aftale om Togfonden DK, der kan forventes at skabe masser af arbejde til ikke mindst anlægsvirkomhederne, når de mange jernbaneprojekter først bliver effektueret. Og byggeriets aktører beklager sig også over, at finansierings- og kreditmulighederne i bankerne fortsat er stærkt begrænsede.
Men deciderede konjunkturbestemte initiativer til gavn for bygge- og anlægsbranchen skorter det med fra regeringen, hvilket en tredjedel af de adspurgte er utilfredse med. Derfor er det måske også symptomatisk - og burde vække eftertanke visse steder på Slotsholmen - at der skulle to storme til, før bygge- og anlægsbranchen sådan for alvor kom i gang her i vintermånederne.
Og det er måske netop klimaet, som bygge- og anlægsbranchen skal sætte sin lid til. For der er heldigvis kommet mere bevågenhed om klima- og energiforbedringer, der unægtelig vil give flere ordrer i de kommende år.
Men forhåbentlig vågner regeringen snart op og indser, at en af måderne til at fremme væksten i Danmark går via bygge- og anlægsbranchen.