23948sdkhjf

Den ægte totalentreprenør er tilbage

Kapitalstærke byggekoncerner styrer med succes store projekter i mål gennem kontrol over hele processen
Den klassiske totalentreprenør er tilbage i den danske byggebranche.

Det er blandt andet fremadstormende virksomheder som jyske KPC og A. Enggaard A/S, men også større koncerner som NCC Danmark og MT Højgaard ses som totalleverandører.

Entreprenørerne er involverede i talrige større byggeprojekter i Danmark. Opskriften på deres succes er at være involveret i hele projekterings- og byggefasen og så ikke give slip på rorpinden. KPC beskriver sig selv på denne måde:

- Vi er de ægte totalentreprenører. Vi leder en totalentreprise fra start til slut. Det betyder, at vi har ejerskab over hele byggeprocessen, og derfor kan styre det den rigtige vej. Der er ikke nogen rådgivere, som vi skal indordne os efter. Og det betyder, at vi slipper for de uventede overraskelser, som andre kan komme ud for. Derved undgår vi fejl, siger adm. direktør i KPC, Bo Knudsen.

Som noget helt enestående i byggebranchen har virksomheden med hovedkvarter i Herning netop leveret et 2013-regnskab med en overskudsgrad på 9,4 procent - det er tre gange så meget som gennemsnittet af entreprenørbranchen har ligget på i mange år. Og KPC er involveret i talrige projekter som totalentreprenører i hele landet.

KPC er bare en ud af flere meget målbevidste entreprenørvirksomheder, der fylder mere og mere inden for nybyggeri - både i København og i de større byer i Jylland.

En ny generation

Denne udvikling i retning af mere traditionelle og meget kontrolbevidste totalentreprenører, der styrer rådgiverne og ikke omvendt, er en udvikling, der er kommet efter de hårde år med finanskrise, mener de erhvervsmæglere, som Licitationen har talt med.

Aarhus oplever i øjeblikket et større boom inden for erhvervsbyggeri, der i den grad involverer totalentreprenører.

Direktør og partner i Colliers International Danmark A/S, Johan Gottschalk, der er erhvervsmægler i Aarhus, kalder det en relativ ny tendens.

- Vi ser en ny generation af entreprenører, der er totalt involveret hele vejen i de helt store byggeprojekter, som de er totalentreprenører på. De er gode til at teame op med eksempelvis en god investor og bygherre og udvikle et større projekt. Derefter tager de styringen, til bygningen bliver overdraget til brugerne, fortæller Johan Gottschalk.

Tager mere ansvar

Erhvervsmægleren mener, at drivkraften er sund fornuft og en god fornemmelse for forretning.

- Efter finanskrisen er flere entreprenører blevet dygtige til at være med til at udvikle byggeprojekter og få dem realiseret. Og de vil have en større del af værdikæden end de sædvanlige to til fem procent. Derfor påtager de sig mere ansvar, siger Johan Gottschalk fra Colliers.

I hovedstadsområdet fylder de ambitiøse entreprenørvirksomheder også godt på nybyggerfronten, fortæller Nicholas Thurø, der er managing partner i erhvervsmægleren Red Property Advisers.

- Entreprenørvirksomheder med egne udviklingsafdelinger fylder meget inden for ejendomsudvikling i København, og det er både inden for erhverv og boliger. De er ikke developere, men de er gode til at være med til at udvikle projekter, der bliver en succes. Og de er rigtige skarpe til at styre byggeprojekter, siger Nicholas Thurø.

Han fremhæver også KPC som et markant eksempel på det.

Og entreprenørvirksomheden KPC er meget aktiv i København, hvor den har været totalentreprenør på så forskellige byggeprojekter som Siemems domicil i Ballerup og nye boliger i to højhuse på 15 og 16 etager på Amager Strandpark i København.

Enkel forklaring

Hos KPC er forklaringen på succesen enkel, mener adm. direktør Bo Knudsen.

- Det er ikke så kompliceret. Vi er ikke developere, men går ind i projekter, hvor der er er styr på aftagerne. Og så sikrer vi os, at vi kan gennemføre projektet som en ægte totalentreprise. Vi skal have den totale kontrol over byggeprojektet. På den måde undgår vi fejl, forklarer den adm. direktør.

Han mener, at det let kan gå galt, hvis entreprenøren styrer en, hvad han kalder falsk totalentreprise. Det betyder, at virksomheden reelt ikke har det totale ansvar. Så er der en række ukendte faktorer, og så kan det gå galt.

- Vi ønsker ikke at være hovedentreprenører, hvor der eksempelvis er hyret rådgivende arkitekter eller ingeniører, inden vi kommer på banen. Vi skal så efterfølgende jo egentlig hyre dem, og derved hyrer vi dem, der allerede har bestemt over os. Det holder ikke for os, siger Bo Knudsen.

Han tilføjer, at det derfor nok ikke er KPC, bygherrerne skal samarbejde med, hvis de ønsker et helt anderledes byggeri.

- Det er ikke os, der eksperimenterer med ny markante byggemetoder. Vi bygger på kendte metoder. Og vi er effektive. Bygherren får den vare, de efterspørger, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.152