23948sdkhjf

Solcelleforbud får økonomisk efterspil

Sikkerhedsstyrelsen beskyldes for at gjort forbrugere unødigt utrygge og at have påført leverandører, installatører og kunder ekstraudgifter
Sikkerhedsstyrelsen kan forvente at få en betragtelig regning fra solcelleleverandør Claus Hybel, der er indehaver af virksomheden Grøn Sol i Svendborg.

Han blev i november blacklistet, fordi han ifølge Sikkerhedsstyrelsen var leverandør af livsfarlige installationer. Sikkerhedsstyrelsen advarede dengang knap 90.000 ejere af solcelleanlæg om, at de kunne have en ukorrekt og potentielt livsfarlig type fejlstrømsafbryder. Samtidig forbød man salg af en række såkaldte invertere.

Dette salgsforbud annullerede Sikkerhedsstyrelsen i går.

Det er Claus Hybel naturligvis tilfreds med, men han er stærkt utilfreds med Sikkerhedsstyrelsens håndtering af sagen.

Bestormet af kunder

- Vi er blevet bestormet af kunder, som naturligt nok blev utrygge, og det har været svært at forklare, at Sikkerhedsstyrelsen har været på tynd is og har truffet en fejlagtig beslutning. Det har en enorm betydning for vores renommé, og vi har efterfølgende måttet forsvare os selv over for kommuner og andre offentlige kunder, som stempler os, fordi vi dukker op på Google med advarsler. Advarsler som er baseret på en fejl fra Sikkerhedsstyrelsen. Det er meget stærkt kritisabelt, og det forsvinder jo ikke bare lige, siger Claus Hybel.

Kvalitetssikring ikke ok

Han har ikke opgjort sit erstatningskrav, men siger, at det bliver betydeligt.

Han mener, at Sikkerhedsstyrelsen kunne have undersøgt sagen ved brug af ganske få ingeniørtimer.

Også Tekniq mener, at det er yderst problematisk, at Sikkerhedsstyrelsen på et forkert grundlag har skabt utryghed, dårlig omtale på markedet og unødige omkostninger.

- Sikkerhedsstyrelsen skal være eksponent for sikkerhed, kvalitet og valide oplysninger. Som branche skal vi kunne have tillid, og derfor må en sag som denne ikke gentage sig. Forbrugere, installatører og producenter har brugt rigtig meget tid og besvær på denne sag, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq.

Han tilføjer, at fejlen må give anledning til, at Sikkerhedsstyrelsen styrker kvalitetssikringen.

- Tekniq meldte bredt ud om sagen på baggrund af meldingen fra Sikkerhedsstyrelsen. Og da der var tale om brandfare og fare for elektriske stødskader, har en række forbrugere formentlig allerede fået skiftet fejlstrømsafbrydere, hvilket koster godt 5.000 kroner. Hvem skal betale den regning? Herudover skylder Sikkerhedsstyrelsen at melde en ligeså klar frifindelse ud, som de advarede mod farerne i november, siger Niels Jørgen Hansen.

Pressechef ved Sikkerhedsstyrelsen Dorthe G. Rasmussen siger til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at parter, som mener, at de har haft ekstraomkostninger på grund af salgsforbuddet må opgøre og dokumentere deres krav, og at det så vil ske en individuel vurdering. Hun understreger, at salgsforbuddet ophæves, fordi man ikke har kunnet dokumentere, at de pågældende invertere er farlige, og at ansvaret for at invertere og andre produkter er sikre til enhver tid ligger hos producent eller importør.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125